Здравословно хранене – полезни съвети


Здравословното хранене представлява балансирания прием на храна, чрез който човешкия организъм си осигурява над 40 полезни хранителни вещества. Сред тези незаменими хранителни вещества се включват и двете вида аминокиселини. Освен редица полезни за организма вещества, чрез храненето ние осигуряваме и енергията на тялото. Източниците на енергия за организма са белтъчините, въглехидратите и мазнините. Правилния им качествен и количествен прием можем да наречем здравословно хранене. Трябва да се отбележи, че пълноценното хранене изисква приема на разнообразна храна. Това се постига, след като в хранителния режим, който спазваме се включват храни от най-разнообразни източници от различните хранителни групи.
krasivajena
Полезни съвети свързани със здравословното хранене:

- Най-важното в здравословното хранене е балансираното хранене. Стремете се да с храните по 3-4 пъти на ден, като не оставяйте повече от 6 часа между храненията
- Намалете до минимум консумацията на обработените храни, храните богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, различните овкусители и консерванти.
- Пийте много течности. Стремете всеки ден да пиете поне по 2-3 литра вода. Ако пък спортувате активно, може и да увеличите приема на течности
- Не пропускайте сутрешната закуска. Закуската е може би най-важното хранене за деня и е просто задължително да не я пропускате, ако желаете да се храните здравословно. Ако пък ви е много трудно храненето сутрин, не забравяйте, че далеч не е нужно закуската ви да бъде голяма.
- Към сутрешната си закуска може и да добавите парче плод
- Намалете до минимум консумацията на кофеин (кафе)

Здравословното хранене е общопризнат факт, който значително подобрява здравословното състояние на организма. За съжаление много хора пренебрегват благоприятното влияние, което оказва здравословното хранене. Ето и най-често срещаните причини, поради които все повече хора го пренебрегват:

- Все по-забързаното ни ежедневие
- Липса на време
- Все по-трудно намиране на качествени хранителни продукти на пазара
- Слабо предлагане в пазарната мрежа на качествени здравословни храни
- Икономически проблеми и липса на възможности да се придържаме към здравословното хранене
- Здравословното хранене е силно подценявано от множество хора
- Липса на качествена информация относно здравословното хранене


Оставете своя коментар »