Защо си струва да живеем здравословно


Защо си струва да живеем здравословно

Как създадените от вас здравословни навици, може да се окажат по-важни от заложените генетични фактори.

Със сигурност знаете, че трябва да се храните здравословно и да правите физически упражнения, но когато сме млади е трудно да видим по-какъв начин това ще ни се отрази благоприятно в дългосрочен план. Направено наскоро изследване показва, че ако живеете здравословно докато сте в 20-те си години, то това ще окаже изключително благоприятно влияние върху здравето ви, когато сте на 40, а начинът на живот има по-голяма тежест от генетичната предразположеност. За целта са изследвани над 3000 души на възраст между 18 и 30 години, които са наблюдавани няколко години. Учените са взели предвид следните фактори при подбора на участниците: поддържане на нисък индекс на телесната маса (ИТМ), умерен прием на алкохол, въздържане от пушене, спазване на здровословен хранителен режим и редовно упражняване на физически упражнения. В началото на проучването, когато средната възраст на участниците е 24 години, почти 44% от тях са били с нисък риск от поява на сърдечно-съдови заболявания. Две десителетия по-късно само 24.5% попадат в тази категория. Но от друга страна 60%, от тези, които продължават да спазват здравословен начин на живот са в групата с нисък риск, а при връстниците им, които не живеят здравословно нивото е под 5%. Особено важно е и откритието, че дори хора, които имат семейна предразположеност към появата на сърдечни проблеми са с нисък риск в зряла възраст, ако са започнали да живеят здравословно в младежките си години.

Повечето хора, когато са в 20-те си години не мислят в далечна перспектива и са по-загрижени за теглото си, отколкото за здравето си и затова пушат и не приемат достатъчно пълнозърнести храни и плодове. Все пак никога не е късно да променим режима си на хранене и да направим някои малки стъпки за по-доброто си здраве:

Яжте по една допълнителна порция плодове
Според статистическите данни около 70% от хората не приемат препоръчителните две порции плодове на ден, а добавянето на една допълнителна порция намалява риска от рак с 6%. Нека първото ви ядене за деня да е някакъв плод, като например преди да посегнете към кафето изяжте един малък банан или шепа сушени плодове.

Добавете допълнителна порция зеленчуци
По отношение на зеленчуците почти 75% от хората приемат препоръчаните три порции на ден, а добавянето на една допълнителна намялява риска от сърдечни заболявания с 11%. Заредете хладилника със замразени спанак, броколи, грах, фасул и т.н. и ги добавяйте към всяко ядене. Просто ги сложете за малко в микровълновата и ги поднесете с кисело мляко или малко овкусени с подправки зехтин.


Оставете своя коментар »