Теми, които е по-добре да не обсъждате с колегите си


Теми, които е по-добре да не обсъждате с колегите си

Теми, които е по-добре да не обсъждате с колегите си | Снимка: photl.com

Създаването на приятелски взаимоотношения между колегите е неизбежен процес, който сам по себе си е един чудесен начин да се чувствате добре на работното си място, но все пак е важно да установите някои граници на подходящите теми за разговор. Ако избягвате да коментирате информация свързана с по-долу изредените въпроси, това ще ви помогне да запазите професионалното си отношение, както към работата си, така и в отношенията с колегите си.

Пари: За никого не е тайна, че разговорите, свързани с получаваната от вас заплата трябва да бъдат избягвани, но това не е единствената финансова информация, която е по-добре да запазите за себе си. Други подобни теми са тези свързани със заеми, ипотеки и кредити, независимо дали са ваши или на някого друг, тъй като това са твърде лични въпроси. Най-доброто, което можете да направите, когато разговорът поеме в посока свързани с пари, е да отклоните разговора в друга посока и да не засягате повече тази тема.

Клюките в офиса: За огромно съжаление, на всяко едно работно място е невъзможно да се избегнат клюките, но това не означава, че вие трябва непременно да участвате в тях. Все пак искате хората да ви свързват с качеството на работата ви, а не с това, че първи засичате най-новите пикантерии. Дори и да имате пълно довериe на колегите си и намеренията ви да са добри, все пак съществува вероятността да бъдете разбрани погрешно, да сте подслушани или по някакъв друг начин да се окажете неволно в центъра на събитията. По-добре проявявайте остроумието си като коментирате водещите новини.

Промени в работните условия: Ако вашият началник повиши заплатата ви или ви помоли да заемете по-висока позиция в йерархията на компанията, то тогава имате всички основания да празнувате. Обадете се на половинката си, семейството, приятелите, но не споделяйте с колегите си, освен ако не сте изрично помолени да го направите. Изчакайте докато новината бъде официално оповестена, в противен случай рискувате ако сами повдигнете въпроса, тази ваша изява да се възприеме като проява на грубост и самоизтъкване.

Лични въпроси: Нормално е да споделяте част от нещата, които се случват във вашия живот и този на хората около вас, но се постарайте да поставите граници на това колко лична информация разкривате. Дори и да чувствате колегите си като близки хора, все пак вие имате професионални взаимоотношения и някои неща, просто е по-добре да не бъдат споделяни с тях. Най-чудесните моменти от семейната ваканция са нещо, което можете спокойно да споделите, но подробния отчет за личните ви взаимоотношения е сред нещата, които е по-добре да премълчите. Ако имате съмнения каква информация е добре да споделите, се запитайте дали това е нещо, което бихте искали началникът ви да научи, по този начин придобивате по-добра перспектива за нещата.

Изводът от всичко написано дотук е: Нормално е и даже препоръчително да се сприятелите с колегите си, а и фактът, че се разбирате с тях спомага за това работният ден да отлети по-бързо, но все пак не забравяйте, че този вид отношения са свързани с работното ви място и начинът ви на общуване може да повлияе върху репутацията ви в бизнес средите.


Оставете своя коментар »