Правилната диета ли спазвате


Правилната диета ли спазвате
Избегнете тези неочаквани грешки в диетичния си режим

Ако се опитвате да свалите килограми, най-вероятно вече сте започнали да прилагате всякакви идеи за намаляване на калориите или за по-бързото им изгаряне. Но това, което не предполагате е, че всъщност точно някои от тях може да са причината да не се вталявате. Понякога без дори да подозираме ние сами проваляме усилията си, затова е добре да вземете предвид изброените по-долу грешки, ако искате да се вталите и да задържите резултата.

1. Трупате калории
Да, намаляването на общия брой на приетите калории води до сваляне на килограми. Но ако си ги пазите, за да вечеряте обилно, то тогава нивата на отделяния хормон на глада-грелин, достигат небесни висини и в крайна сметка преяждате. За да бъде балансиран хранителния ви режим трябва да разпределяте храненията през целия ден, за да не се изкушавате да пропуснете закуската, а после да преядете на вечеря. Ако сутрин не ви се яде започнете да консумирате наполовина по-малко храна на вечеря. Когато се събудите на другия ден хапнете нещо хранително като бъркани яйца с обезмаслен кашкавал или две препечени филийки пълнозърнест хляб с чаша фреш, като това ви гарантира, че ще сте сити до обяд. След като организма ви се приспособи към новия режим се старайте периода между отделните хранения да не е по-голям от 5 часа, а те да са равномерно разпределени.

2. Храните се хаотично
Проблемът е, че постоянното похапване на различни снаксове и закуски може да доведе до сериозно покачване на килограмите. Интересно е да се отбележи, че според направено проучване калориите, които изгаряме в часовете след като сме яли основно ядене в редовното за него време, са много повече от тези след непланирано похапване. Също така ние рядко си даваме сметка колко точно калории поглъщаме докато дъвчем снакс или солети. Това, което трябва да направите е да откриете колко често на ден е оптимално за вас да се храните и да се придържате към графика. Също така може да започнете да си записвате кога и колко сте яли, като воденето на такъв вид дневник, също спомага за по-бързото сваляне на килограми и ви дава реален поглед върху ситуацията.

3. Не броите всички калории. 
Случва се много често да пренебрегваме калориите, които приемаме когато консумираме кисело мляко, риба или печено пиле. Но това, че дадена храна е здравословна, не означава, че може да си позволите огромни количества от нея. Например в една шепа ядки има 200 калории и ако не ги изгаряте по някакъв начин, това може да е причината да не сваляте килограми. Когато разберете, че в половин чаша зърнена закуска или чаша сок има 200 калории, то тогава ще сте и много по-внимателни какви количества от тези храни приемате.

4. Подлагате се на драстична диета
Значителното намаляване на поетите калории може да изглежда като бърз начин за сваляне на килограми, но също така това много често има обратен ефект. Специалистите по хранене съветват да не приемате по-малко от 1200 до 1500 калории на ден. Ако се подложите на драстична диета за повече от 2 седмици, метаболизмът ви се забавя и в крайна сметка започвате да губите все по-малко килограми, тъй като тялото се опитва да запази източника си на енергия. Другият неприятен ефект е, че така се губят не само мастните натрупвания, но и мускулна маса, особено ако не спортувате, а така също се забавя метаболизма за дълго време след приключване на режима. Правилният подход е да се стремите да сваляте около половин килограм на седмица, ако например искате да свалите 5 килограма, започнете 10 седмици предварително, а не 4, така има много по-голяма вероятност да свалите килограмите дългосрочно. За да сваляте по 500 гр. на седмица е достатъчно всеки ден да приемате по 250 калории по-малко и да изгаряте 250 калории в повече.

5. Поставяте си краткосрочни цели
Проучванията показват, че само 20% от спазващите диети са успели да задържат резултатите повече от година. Причината е, че след като постигнем целта си, позволяваме на старите си навици да се върнат, а тези които успяват, продължават да спазват режим дори след като се вталят. Мислете за здравословното хранене като за непрекъснат процес, а не като за диета, която има начало и край. Ключов момент е да правите малки промени, които можете с лекота да спазвате, за да се превърнат те в дългосрочен навик. Можете да започнете като съставите списък с проблемите, свързани с храненето и започнете да се справяте с тях един по един. Ако например, обичате да похапвате бисквити преди лягане, започнете да намалявате бройката им с по една всеки ден, така когато постигнете целта си, можете да се поздравите и да продължите напред.

6. За вас нискомаслено е равно на натъпкване
Според учените, когато дадена храна се представя за диетична, ние подсъзнателно решаваме, че можем да приемаме по-големи количества от нея, дори и ако в действителност тя е толкова калорична, колкото и другата. Това, че даден продукт е нискомаслен не означава, че в него има по-малко калории, затова винаги проверявайте етикета. Ако погледнем например бисквитите с намалено съдържание на мазнини, в тях има допълнителни въглехидрати, които да им придадат вкус и в тях всъщност има едва 3 калории по-малко, отколкото в обикновените. Златното правило е винаги да следите приетите калории и да не забравяте, че ако пълномаслените храни са ви по-вкусни също е възможно да свалите килограми, особено ако следите приеманото количество.


2 Коментара

  1. 1 Теодора 20 February, 2012 at 8:35 am

    Супер статия! Това наистина са едни от най-честите грешки при спазването на диета! Аз също често разисквам точно тези пропуски при здравословния диетичен режим в моя блог! Трябва търпение хора и повярвайте след това резултатът ще е зашеметяващ!

  2. 2 Георги Щерев 20 February, 2012 at 4:17 pm

    Много психолози съветват всички които се подлагат на диети да не гледат кантара всеки ден , а просто да се съсредоточат върху изпълнението на диетата и създаване на здравословни навици.След това резултатите ще дойдат сами.

Оставете своя коментар »