Правила на офис етикета – обяд в и извън офиса


Правила на офис етикета - обяд в и извън офиса

Правила на офис етикета – обяд в и извън офиса | Снимка: photl.com

Независимо дали предпочитате да обядвате извън офиса, или си носите храна от вкъщи, има някои основни правила на добрия тон, с които е добре да се съобразявате.

Ако обядвате извън офиса
Съобщете за намерението си. Ако планирате да сте извън офиса в обедната почивка, осведомете колегите си колко дълго ще отсъствате, като това важи с особена сила за тези, които са ви пряко подчинени. Оставете бележка на бюрото си или сложете съобщение на статуса ви в офисната система за комуникация.

Стойте настрана от затворените групи. Обедите заедно са чудесен начин да изградите приятелски взаимоотношения с колегите си, но недейте да приемате покани само от едни и същи хора. Опитвайте се да излизате с различни хора, дори и с тези от другите отдели, така че да не проявявате ясно изразени предпочитания. Добра идея е и да каните новите си колеги да се присъединят към вас, за да услесните процеса им на адаптация.

Стойте в района на офиса. Не е необходимо да идете до другия край на града, с единствената цел да обядвате на дадено място. Опитайте се да бъдете в близост до офиса, когато решите да обядвате навън. Ако ви е писнало да ядете една и съща храна всяка седмица, отделете малко време и проучете близките местенца за хранене и след това разпитайте колегите си кои от тях са им любими.

Следете часовника. Фактът, че ви се полага един час обедна почивка, не означава автоматично, че имате 60 минути да приключите с яденето. Проверявайте редовно колко е часа, за да не пропуснете момента, когато е време да се отправите обратно към офиса.

Ако си носите храна от вкъщи
Не всички споделят вкуса ви за храна. Някои от най-вкусните храни имат доста неприятна миризма, така че бъдете внимателни и запазете ястията със силно изразен аромат за вечеря.Така няма да причинявате неудобство на колегите си, а дъхът ви няма да е бариера за провеждането на разговори.

Спазвайте етикета. Вашият обяд не трябва да разсейва колегите ви, затова спазвайте правилата на добрия тон. Старайте се да не издавате никакви звуци, да се храните със затворена уста и да поддържате чисто пространството около вас.

Донесете си прибори. Дори и в офиса ви да има запас от пластмасови прибори за хранене, донесете си собствени от вкъщи, за да се избегне ненужния боклук. Проявете екологичното си съзнание и си донесете метални прибори, които да може да измиете веднага след като обядвате.

Хапенете и продължете. Опитайте се да не удължавате прекалено много процеса на хранене, това не означава да изгълтате всичко набързо, но също така обяда не трябва да се проточва целия следобяд. Отделете си необходимото време за ядене, след това почистете след себе си и продължете работата си.

Уважавайте пространството в хладилника. Вие не сте единствения служител на фирмата, така че не заемайте цял рафт с любимите си храни. Не забравяйте да почистите след себе си и редовно да почиствате хладилника от останала храна.


Оставете своя коментар »