Пет изследвания, които задължително да направите


Пет изследвания, които задължително да направите

Пет изследвания, които задължително да направите | Снимка: photl.com

Без значение в колко добра физическа форма сте, не можете да промените рискови фактори като гените, семейната предопределеност на дадени заболявания, расата или възрастта си. Важни са и други аспекти от живота ви, включително умението ви да се справяте със стреса и хранителните навици. Най-сигурният начин да опазите здравето си в дългосрочен план е да хванете проблемите навреме, затова запишете си час при лекаря и направете следните изследвания:

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
В началото хипертонията (високото кръвно налгане) протича без симптоми и оплаквания, но колкото по-дълго време не бъде открита и лекувана, толкова повече се увреждат сърцето и кръвоносните съдове, като така се увеличава вероятноста да получите сърдечен удар. Всяка изминала година този риск се повишава, като влияние за това оказват подбора на храни, съдържащи сол, наситени мазнини и употребата на алкохол.
Кога да започнем: Започнете на 18 год. след това всяка година
Идеално ниво: Кръвно налягане под 120/80 mmHg

ХОЛЕСТЕРОЛ
От една страна холестерола е необходим на тялото, за да изгради здрави клетъчни мембрани и да предпази нервните клетки в мозъка. Но неизползваното количество може да причини сериозни вреди. Така нареченият лош холестерол (ЛДЛ) полепва по артериите, възпрепятства кръвния поток към сърцето и предизвиква възпаления. Добрият холестерол (ХДЛ) размеква и премахва излишния холестерол. Може да повишите нивото му посредством упражнения, но все пак трябва да си направите изследвания.
Кога да започнем: Започнете на 20 год. след това в зависимост от препоръката на лекаря
Идеални нива: Общо ниво на холестерола под 200 mg/dL; ЛДЛ под 100 mg/dL; ХДЛ над 60 mg/dL

НИВА НА СВЪРЗАНИТЕ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ХОРМОНИ
Както свръх активността, така и неактивността на щитовидната жлеза може да затруднят сериозно любимите ви упраженения. Това се дължи на факта, че отделяния от нея хормон регулира количеството на енергията, която достига до всички клетки, включително и до мускулните – прекалено малкото количество тиреотропин в организма, ви кара да се чувствате изтощени и може да доведе до хипотиреоидизъм. Прекалено малкото количество тиреостимулиращ хормон (ТСХ) пък може да доведе до нервност.
Кога да започнем: Започнете на 35 год. след това на всеки три до пет години
Идеални нива: Нива на ТСХ между 5 and 5.0 mIU/L

ЖЕЛЯЗО (ниво на феритин в серума)
Желязото играе ключова роля в процеса на образуване на хемоглобин, който пренася кислород от дробовете към мускулите. За съжаление няма тревожни симптоми, които да ви предупредят още в началото, че нивата на желязо са ниски. Част от симптомите включват постоянна умора, липса на енергия, болки в мускулите, затруднена концентрация, но те може да се дължат на редица други причнини например на грип или на прекалено натоварена тренировка. Но ако нивата на желязо в организама не бъдат възстановени до нормалните, то тогава е възможно да възникнат сърдечни пробеми.
Кога да започнем: При появата на първите симптоми, вегетарианците и жените трябва задължително да правят прифилактични изследвания
Идеални нива: над 25 ng/mL

КРЪВНА ЗАХАР
Образуваната от поетите въглехидрати, кръвна захар (глюкоза) е основен източник на енергия за тялото. За да може да бъде използвана, тялото се нуждае от хормона инсулин, които да пренася захарта от кръвта към клетките. При диабет от тип 2, клетките или не взаимодействат с инсулина или тялото не произвежда достатъчно количество, като по този начин глюкозата се натрупва и води до проблеми със сърцето, бъбреците, нервите и кръвните съдове. В началото диабета остава незабелязан – може да изпитвате по-често глад или жажда, да се усещате изтощени или да ходите по-често до тоалетна.
Кога да започнем: Започнете на 45 години (по-рано ако имате случаи на заболяването в семейството), след това всяка година
Идеални нива: под 100 mg/dL


Оставете своя коментар »