Пет причини да приемате мултивитамини


Пет причини да приемате мултивитамини

Приемът на мултивитамини е задължителен елемент от здравословния начин на живот, като консумирането им може да ви донесе и няколко изненадващо приятни бонуса.

Когато отивате да спортувате се подготвяте внимателно: вземате екип, маратонки, плейър, вода, но вземате ли мултивитамини? Повечето от половината жени на възраст под 40 години не приемат витаминна добавка ежедневно. Това може да се окаже голяма грешка, тъй като над 90% от жените във възрастовата граница между 20 и 40 години не приемат достатъчно витамини и минерали чрез консумираната храна, а ако и спортувате, то тогава се нуждаете от още по-големи количества. Интензивните тренировки водят до повишаване на нуждите на тялото ви от витамини и минерали, което на практика е гаранция, че не приемате достатъчно от тях чрез процеса на хранене. По-долу даваме примери кога е абсолютно задължително да приемате допълнително витамини, както и съвет как да ги подберете.

Как да изберем подходящи мултивитамини

В търговската мрежа сигурно се предлагат повече видове витамини, отколкото цветове лакове за нокти, но това не означава, че може да приемате, които и да е от тях. Направено проучване показва, че част от продуктите не съдържат написаните на етикета съставки или те са в минимално количество и нямат реален положителен ефект. Затова избирайте продукти на известни фармацевтични компании и предпочитайте да ги купувате от аптеки или от големите вериги магазини. Също така проверете етикета дали витамините отговарят на следните критерии:

• Да съдържат поне 600 IU витамин D. Не се примирявайте с марки, които съдържат само 400 IU, тъй като се нуждаете от по-големи количества, за да се радвате на по-здрави кости, засилен имунитет, нормално кръвно налягане и да намалите вероятността да развиете рак на гърдата.

• Наличие на 18 милиграма желязо в таблетка. Всяка една млада жена се нуждае от това количество, за да се компенсира загубата на този минерал по време на менструацията. Много от мултивитамините предлагани на пазара, обаче не съдържат желязо, защото формулата им е универсална, а жените в менопауза могат лесно да предозират количеството му.

• Във витамините да има 400 микрограма фолиева киселина. Количества по-ниски от това може да се окажат недостатъчни, за да предотвратят малформации на плода преди и по време на бременността.

1 хапче с мултивитамини и 5 причини да го приемаме

1. Намалява желанието за ядене
Ежедневният прием на мултивитамини намалява апетита ви, когато сте на различни диети. Специалистите смятат, че това се дължи на факта, че така се противодейства на естествената реакция на тялото при намален прием на храна да засилва апетита и така да компенсира недостига на хранителни вещества.

2. Поддържа ви енергични
Добрите марки витамини за жени съдържат желязо, което означава, че нивото му в организма ще е стабилно и няма да се изморявате лесно и косопадът ви ще спре. Според проучванията всяка десета жена страда от недостиг на желязо, като вегетарианките, активно спортуващите и тези с тежък цикъл са особено застрашени.

3. Пази сърцето
Приемането на мултивитамини се свързва с намален риск от сърдечни болести, но не забравяйте, че таблетките спомагат, а не заместват действието на пресните плодове и зеленчуци, които трябва да са неразделна част от дневното ви меню.

4. Намялява риска от рака на гърдата
Възможно е приемът на витамини да неутрализира повишеният риск от развитие на рак на гърдата, в следствие на прием на алкохол. Според направено изследване, жените които са пили по един коктейл всеки ден и са приемали мултивитамини, са по-малко застрашени от тези, които не са приемали добавки. Причината е, че приемът им спомага да се намали недостига на витамин В, в следствие на приема на алкохол, защото се смята, че недостатъчното количество на този витамин може да спомогне за развитието на туморни образувания.

5. Увеличава шансовете за забременяване
Жените приемащи мултивитамини намаляват риска да не могат да забременеят по нормален начин с 41%, тъй като фолиевата киселина и витамините от В групата спомагат процеса на овулация.


Оставете своя коментар »