Млечен крем


Млечен крем

Млечен крем – необходими продукти за неговото приготвяне:

2 1/4 чаши пълномаслено мляко
6 големи жълтъка
2/3 чаша захар
1/3 чаша царевично нишесте
1 шушулка ванилия (срязана по дължина) *

*ако не можете да намерите, заместете я с 2 пакетчета ванилия на прах, но го правете само в краен случай, защото така се променят изцяло аромата и вкусовите качества на крема

В средно голяма купа разбийте 1/2 чаша мляко с жълтъците, 1/3 чаша захар и нишестето. Сипете останалото мляко (една 3/4 чаша) в подходящ за ползване на котлон съд. Отстранете семената от шушулката ванилия и я сложете в съда и наръсете с останалото количество (1/3 чаша) захар, като оставите захарта да се утаи на дъното. Сложете съда на умерено загрят котлон и оставете сместа да заври без да разбърквате.
След като заври разбъркайте с миксер топлата смес и след това постепенно добавяйте като не спирате да бъркате и сместа с жълтъците. Върнете съда на котлона и продължвайте да бъркате докато крема заври и се сгъсти, което става след около минута. Отстранете съда от печката, извадете шушулката и продължете да разбивате докато не се получи гладка смес. Прехвърлете получения крем в купа и го покрийте с найлоново фолио, което да се допира до повърхността му. Оставете да се охлади около 4 часа в хладилника.
Така приготвения млечен крем може да се ползва за пълнеж на еклери, торти, сладки и т.н. Ако го приготвите предварително можете да го съхранявате в хладилник до 3 дни.


Оставете своя коментар »