Как да забързаме метаболизма си


Как да забързаме метаболизма си

Дали метаболизма се забавя след определена възраст? Можем ли да го забързаме с определени храни? Отговорите на тези и много други въпроси може да намерите в настоящата статия.

Тялото ни е създадено да изгаря калории, защото за извършването на всяко едно действие, дори дишане или спане, му е необходима енергия. Броят на калориите, които се изгарят, ако цял ден лежите в леглото се приема за ниво на метаболизма в покой и е уникално за всеки човек. Има множество фактори, които оказват влияние върху нивото на метаболизма ви, такива са например височината и теглото ви (по-едрите хора горят повече калории), полът ви (метаболизмът на жените е по-бавен от този на мъжете), възрастта ви (скоростта се забавя с напредването на годините), какво е съотношението на мускулите и мазнините в тялото ви (мускулите горят повече калории от мазнините), както и това, което е генетично заложеното в ДНК-то ви. Разбира се, че не е възможно да промените гените си или да върнете биологичния часовник назад, но все пак можете да ускорите значително процесът на изгаряне на калории и да забързате значително вашия метаболизъм, ако се придържате към някои от дадените по-долу съвети.

Кардио упражненията забързват метаболизма за часове наред
Силовите тренировки без съмнение са много важни за процеса на забързване на метаболизма, което не е учудващо, като се вземе предвид, че един килограм мускули в състояние на покой изгарят три пъти повече калории от същото количество мазнини. И все пак кардио упражненията са много важни, за да се поддържа една добра скорост на обмяната на веществата. Причината е, че след такъв вид тренировка метаболизма се забързва за период от около 14 часа след приключването и, което означава, че ако всяка седмица правите 2-3 пъти кардио в продължение на 45 минути, то може да сваляте по половин килограм мазнини на две седмици в резултат на удълженото действие на упражненията.

Недостатъчния сън забавя изгарянето на калории
Може да си мислите, че колкото повече време сте будни, толкова повече възможности имате да горите калории, но фактите показват, че по-продължителния сън спомага за забързването на метаболизма. Изумително е, че само една безсънна нощ намалява нивото на метаболизма ви в покой с около 5% на следващия ден. Ако и това не е достатъчно да ви убеди, че трябва да си лягате по-рано, то тогава ще добавим и че е установено, че жените приемат средно 329 калории повече, ако са спали 4 часа през нощта, спрямо дните, в които са спали 9 часа. За да не изпитвате непреодолими пристъпи на глад и да не затормозявате организма си, се опитайте да спите по 7-8 часа всяка нощ.

Метаболизмът се забавя с напредването на годините, но можете да спрете този процес
За никого не е тайна, че жените качват килограми след като минат 40-те. Досега специалистите само свързваха качването на половин до един килограм всяка година на предменопаузата и менопаузата, но не можеха да обяснят на какво точно се дължи това. Според последните проучвания, спадането на нивото на естроген в организма, оказва влияние върху рецепторите в мозъка, които контролират броят на калориите, които изгаряте, тъй като те са зависими от този хормон. Това, което можете да направите е да започнете тренировки с тежести. Редовните тренировки (три серии по 10-12 повторения на 8-10 упражения, три пъти седмично в продължение на 12 седмици) ще осигурят натрупването на достатъчно мускулна маса, за да изгаряте по 45 калории повече на ден. Това би трябвало да е достатъчно да компенсира забавянето на метаболизма, което се случва през менопаузата.

Часовете, в които ядете определят колко калории ще изгорите
В идеалния случай, искате тялото ви да гори калории през целия ден, а това което го спира е падането на кръвната захар. Тя е основното гориво за мозъка и когато нивото и спадне организмът се опитва да я задържи, за да продължи да функционира нормално. Поради тази причина се отделя хормона кортизол, който превръща клетките, включително и мускулните, в глюкоза за да може мозъка да се храни. С други думи ниските нива на кръвната захар, означават, че се намалява количеството мускулна тъкан, което забавя метаболизма. Решението е да включите малки хапвания по 100 до 200 калории между основните хранения, за да поддържате нивото на кръвната захар и да не се получават резки спадания.


Оставете своя коментар »