Лесни трикове как да се справим с болката


Лесни трикове как да се справим с болката

Лесни трикове как да се справим с болката | Снимка: photl.com

Изненадващо лесни начини да се преборим с болките в главата, гърба и други области

За съжаление, болката е неизменна част от живота ни, независимо дали става дума за коломаска или за ужилване от пчела. Наскоро направено проучване показва, че не се налага да разчитате само на лекарствата, за да се справите с нея, а има и някои ефективни естествени начини да се преборите, макар и да изглеждат малко странни на пръв поглед.

1. Изкрещете някоя лоша дума
Следващият път, когато се спънете и паднете, недейте да държите езика зад зъбите си. Псуването може да увеличи прага на търпимост на болка, както са открили британски учени, тъй като отключва поредица от физически и хормонални рекации, които намаляват изпитваните неприятни усещания.

2. Разглеждайте снимки
Ако разгледате набързо снимките на любимите си хора, например преди неприятно медицинско изследване, ще го направи по-поносимо. Виждането на познато и любимо лице може да предизвика отделянето на вещества, който затварят областите на мозъка, отговорни за предаването на чувството на болка.

3. Отдайте се на любовни фантазии
Оставете мозъка си да се рее сред тях, за да се справите с острата и силна болка. Според направено проучване, участниците в него са изтърпели по-високи нива на болка и са били по-малко притеснени, когато са се отдавали на любовни фантазии, в сравнение с тези, които са се съсредоточавали върху други теми. Причината е, че се фокусът на вниманието ви се измества от болката, а и така се успокоявате и отпускате.

4. Дишайте бавно и дълбоко
Прилошава ли при мисълта за инжекция? Следващият път се подгответе за убождането като дишате дълбоко. Контролираното дишане спомага да се избегне естествено заложения инстинкт на тялото да се бори или да избяга от болката, а също така спомага за отвличане на вниманието от неприятното изживяване

5. Медитирайте всеки ден
Отпуснете се в леглото преди да заспите и се опитайте да постигнете няколко минути покой. Хората, които медитират редовно имат по-плътни области на кортекса, частта от мозъка, отговорна за чувствителността ни на болка, според проведено изследване. Дори и няколко дни практикуване може да доведат до повишаване на прага на търпимост.

6. Помиришете зелена ябълка
Усещате, че се задава главоболие? Изяжте една зелена ябълка или запалете свещ с подобна миризма. Според едно проучване, когато изследваните лица помирисали епруветка, съдържаща вещество с аромат на зелена ябълка по време на пристъп на мигрена, са се почувствали добре много по-бързо, отколкото след като са подушили епруветка, в която няма нищо. Възможно е, причината за постигнатите резултати да е получилото се разсейване, но също така е възможно аромата на зелена ябълка да спомага за намаляването на мускулните контракции в главата и врата, като така спомага за намаляването на интензивността на главоболието.

7. Приемете спокойно нещата
Дадена неприятна интервенция като например почистването на зъбен канал боли по-малко, ако не отивате с очакването, че е нещо сериозно. Най-добрият начин да си помогнете е да не разпитвате приятелите и роднините си за болезнения им опит, а да си кажете, че ще ви заболи, но няма да е нищо ужасно и нетърпимо. В случай, че болката ви изненада, кажете на висок глас, че ще продължи кратко време, а след това отвлечете вниманието си към нещо друго.

8. Вижте се с най-добрия си приятел
Упоритата болка, като например болката в гърба, може да бъде по-поносима, ако имате малко помощ от приятелите си. Според направено проучване, колкото повече подкрепа и утеха са получавали пациентите от любимите си хора и приятелите си, толкова по-активно са се опитвали да открият нови начини да се справят с проблемите си, което води до допълнително облекчаване на болката.


Оставете своя коментар »