Кои са най-полезните храни за бременните жени


Кои са най-полезните храни за бременните жени

Кои са най-полезните храни за бременните жени

През годините редица задълбочени изследвания са установили, че по време на бремеността консумираните храни оказват сериозно влияние върху протичането на нормалната бременност, както и върху развитието на самия плод. Някои изследвания дори показват, че поеманите през бремеността храни оказват влияние и след родилния период. Ето и кои са едни най-полезните храни за всяка една бъдеща майка:

Богати на желязо храни – основно се съдържат в леща, коприва, спанак, крехките червени меса. Богатите на желязо храни са особено необходими, тъй като по време на бремеността се наблюдават признаци на анемия у родилката, затова е препоръчително още в самото начало да се поемат богати на желязо храни, които спомагат в борбата с анемията.

Риба – освен че е вкусна, е и задължително да присъства в менюта на всяка една бременна жена. Рибата е изключително богата на протеини, калций, цинк, магнезий, витамини от група В, а и е с доста ниско съдържание на холестерол, което прави рибата перфектната храна за всяка бъдеща майка. Старайте се да присъства в менюто ви поне един-два пъти в седмицата.

Боб – традиционния български боб е особено полезен за родилките най-вече с ниското си съдържание на мазнини, което го прави идеален не само за бременните, но и за всяка една жена.

Вода – водата твърдо е далеч от понятието за храна, но е незаменима част от менюто на всяка една бременна жена. Водата спомага за правилната обмяна на веществата, а и държи мазнините далеч от вашето тяло. Препоръчително е да пиете минимум по 1-2 литра вода всеки ден, което ще се отрази доста ползотворно върху вас и вашето бебе.

Мляко и млечни продукти – необходимостта от консумацията на калций при жените от изключително важно значение, особено при бременност. Минималния дневен прием, който се препоръчва е 800 милиграма, като консумацията на калций трябва чувствително да се повиши при бременност. Основната роля на калция в организма е да допринася за здравината на костите и зъбите и играе ключова роля в процеса на кръвосъсирването. Едни от най-богатите на калций храни са киселото мляко, което е особено препоръчвано от световните специалисти, прясното мляко и млечните продукти, като сирене и кашкавал. Източник на калций са също така и различните видове зърнени храни, ядките, като бадеми, орехи, лешници и най-вече и сусама.

Зеле и богати на фолиева киселина храни – зелето е един от основните източници на витамин В9, или така наречената фолиева киселина. Тя е особено необходима за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона, като нейния недостик може да нанесе сериозни дефекти на плода. Затова консумирайте богати на фолиева киселина храни, като зеле, и други сурови зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Направете консултация с лекар и при необходимост си набавяйте фолиева киселина и чрез таблетки.

Броколи – този твърде подценяван зеленчук е невероятен източник на витамин С, бета-каротин, калций, фолиева киселина и различните витамини от групата В. Освен това броколите са особено богати и на желязо, магнезий, калий, цинк и редица други вещества, които го правят една от най-полезните храни.


Оставете своя коментар »