Как ви разболява липсата на сън


Как ви разболява липсата на сън

Недостатъчното количество сън води със себе си редица неприятни последици, като сред тях са и някои болести. В настоящата статия може да разберете какъв риск поемате с липсата на сън.

Най-вероятно вече сте открили собствени начини да се справяте с неприятния ефект от недоспиването, когато се чувствате изморени сутрин. Но това, което най-вероятно не осъзнавате е, че ефектът на доминото, който сте задействали е много по-опасен от това да се чувствате изтощени. Все по-често учените алармират, че недостатъчното количество сън може да навреди сериозно на здравето. Липсата на сън води не само до наднормено тегло, което само по себе си провокира множество проблеми, но и до много други заболявания. По-долу представяме списък на някои от най-сериозните здравословни проблеми, които се дължат на недостатъчното количество сън.

Сърдечно-съдови заболявания
Според направените проучвания, тези от нас, които спят по-малко от 7 часа на нощ са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Особено рискова група са жените под 60 години, които спят по 5 или по-малко часове, където риска се удвоява.

Диабет
Учените са установили, че когато болните от диабет тип 2 са спали неспокойно, то тогава нивото на глюкозата в кръвта се повишава с 9%, а на инсулин с 30%, а инсулиновата резистентност се повишава с цели 43%. При страдащите от дибет и инсомния цифрите са още по-стряскащи – нивото на глюкоза се повишава с 23%, на инсулин с 48%, а на резистентност с 82% спрямо тези диабетици, които не страдат от безсъние.

Рак на гърдата
Проучванията показват, че при жените, които спят по-малко от 6 часа през нощта, съществува 62% по-висок риск да развият рак на гърдата, а при тези които спят 9 и повече часа се намалява вероятноста от появата на тумор с 28%.

Уринарни проблеми
Редица изследвания показват, че ако в продължение на 5 години страдате от неспокоен сън или не си доспивате (спите по-малко от 5 часа на нощ), то тогава риска при жените от развитие на никтурия (заболяване при което се става нощем, за да се уринира) или инконтиненция се увеличава с 80 до 90%. Най-вероятно това се дължи на факта, че липсата на сън води до по-лесната поява на възпалителни процеси в организма, които могат да доведат до уринарни проблеми.

Рак на дебелото черво
Според направените проучвания, ако спите по-малко от 6 часа на нощ, то тогава сте изложени на 47% по-висок риск от появата на полипи по дебелото черво, които са предпоставка за развитието на тумори, спрямо хората, които спят поне 7 часа.

Ниво на смъртност
Според изследване, продължило 10 години, най-сетне е установена връзката между липсата на сън и повишените нива на смъртност. Оказва се, че при мъжете, които имат проблеми със съня, особено ако са на възраст под 45 години, опасността от летален изход от дадено заболяване се увеличава двойно. Интересното е, че при жените не се наблюдава такава зависимост, но и при двата пола нарушенията в съня водят до повишен риск от високо кръвно налягане и развиване на диабет.


Оставете своя коментар »