Как да се преборим с непреодолимия апетит


Как да се преборим с непреодолимия апетит

Какви са причините неочаквано да изпитаме силно желание да поемем голямо количество от определена храна и как да се справим с проблема

Случвало се е на всички ни, изведнъж изпитваме неопреодолимо желание да хапнем нещо висококалорично например парче шоколадова торта или огромна мазна пица. Абсолютно сме нясно, че това е вредно, съдържа много калории, мазнини или захар и затова обядваме със салата или зеленчукова супа и когато се приберем омитаме един килограм сладолед.

Причините за появата на такова желание може да са различни, но една от основните е липсата на хранителни вещества, включително на витамини и минерали. Чрез силното желание за ядене организмът ни показва, че нещо не му достига, но за съжаление често не разбираме сигналите му и предпочитаме да изберем калорийни бомби. Предлагаме ви няколко полезни съвета как да се справите с неопредолимото желание да похапнете нещо сладко и да запазите фигурата си, а защо не и да свалите излишните килограми.

Приемайте витамини и минерали. Много често изпитваме неопредолим апетит, когато в организмът ни има недостиг на хром в съчетание с лоши хранителни навици, като да гладуваме през деня и да се натъпчем вечерта. Затова си купете комбинирани витамини, които съдържат хром и започнете да ги пиете всеки ден.

Горчивото побеждава сладкото. Според традиционната китайска медицина желанието да се похапне нещо следко е признак, че в организмът има дисбаланс, затова се препоръчва яденето на горчиви храни. Пробвайте като добавите към менюто си една порция салата с рукола, или цикория.

Подберете правилните плодове. Ако ви се прияде нещо сладко е добра идея първо да посегнете към плодовете или прясно изцедените сокове, но все пак подберете такива, които са с нисък гликемичен индекс като всякакви горски плодове, ябълки и круши.

Разходете се. Следващият път, когато изпитате непреодолимо желание да погълнете голямо количество храна, си обещайте, че ще го направите след като се разходите за 10-тина минути. Има голяма вероятност да сте размислили след като приключите с разходката или желанието да е изчезнало от само себе си.

Преборете се със стреса. Фактът, че сте наясно с това, че стресът вреди на здравето ви не е достатъчен, трябва да направите нещо за да се справите с него. Изберете си дейност, която ви помага да се успокоите и отпуснете и я практикувайте редовно – може да медитирате, да практикувате йога, да шиете гоблени или да плетете, всичко което ви действа благотворно е добре дошло. Всеки вид физическа активност също се отразява добре, така че се старайте поне да ходите по половин час всеки ден като начало.

Отдайте се на изкушението – от време на време. Ако ужасно ви се яде нещо, което знаете, че не не е полезно, то планирайте кога и по колко от вредната храна ще приемате. Ако например, ви се яде чипс или сладолед обмислете внимателно в кои дни от седмицата ще си ги позволявате и в какви количества и когато моментът дойде, просто отидете до магазина и си купете планираната опаковка.

Ползвайте подправки. Добавянето на канела, ванилия или индийско орехче в чаша кисело или прясно мляко е чудесен начин да залъжете желанието да похапнете нещо сладко, тъй като тези подправки придават сладникав вкус без да съдържат калории.


Оставете своя коментар »