Как да се грижим добре за компютъра си


Как да се грижим добре за компютъра си

Как да се грижим добре за компютъра си | Снимка: photl.com

Само ако компютърът ви можеше да измъкне мишката от ръката ви, тогава със сигурност би искал да ви каже някои неща, като например да не отваряте даден линк или да свалите „страхотното ново приложение”. В такъв случай и двамата бихте били много по-щастливи заедно. Ако компютърът ви можеше да говори, той би искал да прочетете дадените по-долу съвети и да се вслушате в тях.

1. Антивирусна програма: Първото и основно правило на добрата грижа за компютъра е да инсталирате антивирусна програма и редовно да я обновявате, защото така не само защитавате информацията си, а и си спестявате много неприятности.

2. Обновявайте операционната си система: Старайте се да сваляте най-новите версии на приложенията. Това спомага за по-лесната работа на компютъра и улеснява работата ви неимоверно.

3. Отървете се от Интернет експлорър: Много от вас вероятно се чудят защо е необходимо да направят тази стъпка, след като толкова са свикнали с любимия си браузър. В действителност Гугъл Хром и Мозила предлагат една по-безопасна алтернатива и са много лесни за използване. Интернет експлорър е част от операционната система на повечето компютри и поради тази причина хакерите, занимаващи се с програмирането на вируси го предпочитат като среда за набезите си. Това е и причината, една толкова проста стъпка, като смяната на браузера ви да ви гарантира много по-голяма сигурност в интернет пространството.

4. Бъдете подозрителни: Когато говорим за сърфиране в интернет е необходимо да запомните, че понякога трябва да устоите на изкушението да отворите всеки изпратен ви от приятел линк. Разбира се, вашите приятели винаги ви изпращат толкова забавни линкове, но можете ли да сте сигурни какъв е източникът им? Те само пренасят дадено съобщение и името им в реда с получателя, но това не означава, че линкът идва от проверен източник. Между другото, всичко което изглежда прекалено добро за да е истина, най-вероятно е заразено с т.нар шпионски софтуер. Поради тази причина е най-добре да сваляте програми само от надеждни и проверени сайтове.

5. Направете бекъп на информацията: Това е особено важно, за да сте сигурни, че важната информация е добре запазена и винаги може да имате достъп до нея, дори и в случай на непредвидени инциденти. Една много добра идея е използването на външна памет. Новите разработки предлагат и софтуер посредством който правенето на бекъп е абсолютно автоматизирано и всяка една промяна, която правите се запазва. Друг вариант е да се възползвате от услугите на някой от сайтовете, които предлагат онлайн бекъп на вашата информация, която след това може да се съхранява на различни места.


Оставете своя коментар »