Как да се чувстваме добре през зимния сезон


Как да се чувстваме добре през зимния сезон

Как да се чувстваме добре през зимния сезон | Снимка: photl.com

Минусовите температури, студеният вятър и хлъзгавият сняг не само могат да ви вкочанят от студ, те също така могат да предизвикат хаос в тялото ви по много неприятни начини. За щастие тези проблеми могат много лесно да бъдат избегнати. По-долу може да намерите списък на причините за тези зимни неразположения и как да се справите с тях за да се почувствате по-добре.

Сухият въздух през зимата: Има ли по-неприятен и дразнещ проблем от сухата кожа през зимата? Кожата ни се хидратира по два начина – посредством мазнините и водата, които поемаме и като извлича влага от въздуха. Това е и причината, когато въздухът се изсуши, същото неизбежно да се случва и с устните и кожата ви. Грубата и дехидратирана кожа се пука и може дори да се разкървави, ако не се грижите за нея правилно, което от своя страна пък, улеснява достъпа на потенциални инфекции.
Решението: Изградете си навика да се грижите за кожата си всекидневно, дръжте под ръка балсам за устни и използвайте добри овлажняващи крем и лосион за тяло, особено след баня, също така се старайте да не използвате прекалено често сапун.

Почистването на снега: На всеки, който е почиствал сняг му се е случвало да получи болки в гърба, раменете и гръдния кош. Колкото е по-мокър снега, толкова е по-тежък и толкова повече почистването му натоварва сърцето, затова хората със сърдечни проблеми не трябва да извършват такъв вид дейност.
Решението: Ако ви се налага да изривате сняг, сложете шапка, ръкавици и водоустойчиви ботуши и се старайте да използвате краката си, а не гърба си, когато се навеждате надолу. Най-добрият начин е да избутвате снега, а не да се опитвате да го повдигнете и също така се опитайте да го придвижвате и в двете посоки, за да се натоварва равномерно тялото.

Мрачните дни: Един изненадващ страничен ефект от по-късите и мрачни дни е главоболието. То се дължи на промените в атмосферното налягане, които се появяват в следствие на идването и отминаването на въздушни циклони. Също така е възможно студеното време да е предпоставка за появата на мигренозни пристъпи при някои хора. В допълнение по-малкото количество слънчева светлина, означава че тялото произвежда по-малко количество витамин Д. Според направено проучване недостигът на този витамин се свързва с увеличаването на случаите на главоболие през есента и зимата.
Решението: Ако главоболието ви се дължи на недостига на слънчева светлина, то тогава може да ви помогнат специални лампи излъчващи светлина, който е естествения спектър, имитираща естествената такава. Използването на оранжерийни лампи, за да се отглеждат растения у дома, пък може да донесе облекчение на страдащите от депресия през зимата, тъй като когато наблюдаваме как семената растат, това ни дава надежда, че пролетта идва.

Дехидратацията на тялото: Със сигурност се стараете винаги да имате бутилка вода под ръка през топлите месеци на годината, но е важно да не забравяте, че тялото ви се дехдратира и през зимата. Повечето хора не пият толкова много вода през зимата, защото основната им цел е да запазят топлината на тялото си, но това може да влоши неприятните усещания, тъй като водата спомага на тялото да изхвърли отпадните продукти, а недостига и затруднява този процес.
Решението: Опитвайте се да поемате възможно най-много вода и не разчитайте на топлите, съдържащи кофеин напитки като кафе, черен и зелен чай да задоволят жаждата ви. Тези напитки имат диуретично действие и по този начин извеждат вода от организма, затова най-добрия избор са билковите чайове и чистата вода.


Оставете своя коментар »