Храни за красива кожа


Храни за красива кожа

Когато говорим за здравето на кожата, подбора на правилните храни е от особено голямо значение

Храните, които приемаме могат да окажат влияние не само върху нивото на холестерола или на кръвното налягане, но също така се отразяват и на здравето на кожата. Различните кремове и серуми помагат отвън, но също така е наистина важно да подхраните и организма си. Всички знаем, че за да сме красиви трябва да ядем разнообразни храни от всички групи но това, което вероятно не знаете е кои са най-добрите храни за красива кожа.

Ядки и риба
Омега 3 мастните киселини са добри не само за сърцето, но и за кожата. Те представляват група от няколко полинаситени мастни киселини, като най-важните от тях алфа линоленична киселина (АЛК / ALA), ейкозапентаенова киселина (ЕПК / EPA) и докозахексаенова киселина (ДХК / DHA) не се синтезират самостоятелно в тялото. Основните източници на омега 3 са рибите, които живеят в студени водоеми като сьомга, тон, скумрия, треска, както и орехите, лешниците, бадемите, лененото масло, а и някои зелени зеленчуци като листното зеле. Консумирането на тези продукти спомага за запазването на клетъчните мембрани на кожата и по-този начин я прави по-устойчива на външни въздействия. Омега 3 мастните киселини подобряват способността на кожата да задържа вода, което я прави по-мека и гладка.

Горски плодове и ягоди
Боровинките и ягодите са богати на антиоксиданти, които подпомагат кожата в борбата и със свободните радикали, които я увреждат на клетъчно ниво. Свободните радикали са отпадни продукти, които се образуват, когато тялото използва кислород. Може да си представите действието им, като срежете ябълка и видите какво се случва с нея, след като я оставите за малко. Ако не можете да намерите свежи плодове не се притеснявайте да консумирате и замразени, които също са много полезни.

Зелен чай
Зеленият чай е изключително богат на фотохимикали, които се образуват естествено в растенията. Особено ценен елемент в състава му е епигалокатехин галат (EGCG), който според някои учени може да спомага да се противодейства на негативното влияние на ултравиолетовите лъчи върху кожата.

Киви
Тези плодове са много по-богати на витамин С от портокалите и спомагат за запазването на кожния колаген. Колагенът е основния белтък в съединителната тъкан и придава на кожата еластичност и спомага за бързото и възстановяване. Според направените проучвания, жените които консумират повече храни богати на витамин С имат много по-малко бръчки от останалите дами на тяхната възраст.

Зехтин
Прекаляването с приема на наситени мазнини е нездравословно, но ако ограничите драстично приема им е възможно кожата ви да стане суха и да се бели, тъй като не може да се овлажни. Зехтинът съдържа полезна мононаситена мазнина, както и линолева киселина, която не позволява на водата да се изпари от кожата. Според учените, ако приемате по-големи количества от тях, то тогава ще се наблюдава в много по-малка степен изсушаване и изтъняване на кожата с напредването на възрастта.


Оставете своя коментар »