Диета Зоната


Диета Зоната

Диета Зоната – успешен начин да влезем във форма

Диета „Зоната“ е създадена от доктор Бари Сиърс и се основава на консумиране на хранителни продукти в правилното съотношение, което е 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини (това съотношение е известно и като 40:30:30). Всяко едно хранене трябва да е съобразено с това изискване. За много хора това е иделната диета, тъй като няма ограничения във вида на приеманата храна, което я прави предпочитана и от много известни личности. За основен недостатък на диетата се счита факта, че е прекалено сложна за спазване, но има достатъчно материали и книги, които да ви дадат примерни менюта и насоки.

Хранителния режим в диета Зоната може да се разглежда като ниско въглехидратен, защото спазващите го приемат около 50-60% въглехидрати. Едно от основните предимства на тази диета е, че чрез нея се комбинират различни хранителни вещества във всяко едно хранене (за разлика например от диетата на Дюкан, при която се набляга основно на храни богати на протеини) и се отбелязва колко са вредни обработените въглехидрати (бяло брашно, макарони и др.)

Зоната е диета, която също така понякога може да е бедна на калории. Упражненията не са описани като изричен елемент от нея, но винаги са препоръчителни. Също така трябва да сте много отдадени и дисциплинирани, което може да е особено трудно, когато ядете със семейството или приятелите си.
Друго предимство на този хранителен режим е, че спомага за подобряването на общото здравословно състояние на спазващите го, а резултатът му не се изразява само в загуба на килограми. Тъй като се приемат много протеини е възможно да натрупате мускулна маса, но само ако тренирате редовно. Също така имайте предвид, че общия брой на приеманите калории може да е прекалено нисък, ако тренирате редовно.

По принцип Зоната е добра и ефективна диета, която да се спазва и макар някои от принципите и да изглеждат малко сложни вече има редица програми, които правят използването и значително по-лесно.

Примерно меню за диета зоната:

Закуска:
Чаша чай или кафе без захар, половин чаша овесени ядки и парче шунка.
Обяд:
Салата от морски дарове, една ябълка
Вечеря:
Печено филе от бяла риба


Оставете своя коментар »