Диета на Аткинс


Диета на Аткинс

Диета на д-р Аткинс, предимства и недостатъци на диетата.

Д-р Робърт Аткинс за първи път описва диетичния си режим през 70-те години на миналия век в книгата си „Новата революционна диета на д-р Актинс“. Диетата става една от най-популярните в света в края на 90-те години и множество хора я предпочитат като начин за сваляне на килограми. Производителите на хранителни продукти бързо реагират на пазарното търсене и започват да предлагат нисковъглехидратни продукти. През 2004 обаче, популярността на този режим значително намалява в резултат на отправените към нея критики за вредите, които може да има от здравна гледна точка. Все пак за много хора тази диета ще си остане много ефективна и подходяща за справяне с проблемите с наднорменото тегло.

В отговор на множеството нападки в пресата, служителите в центъра на д-р Аткинс преработват основно програмата през 2010 година, така че да бъде съобразена с изискванията на здравословното хранене и я публикуват в книгата “Новата диета на д-р Аткинс, за да откриеш отново себе си”. Разликите между двата режима са описани по-долу.

Килограмите при спазването на диетата на Аткинс се свалят благодарение на процеса на кетоза и на регулирането на нивата на инсулина. Тъй като основният източник на енергия за тялото ни са въглехидратите, когато намалим приема им, тялото се опитва да открие други начини да се захранва и се насочва към складираните телесни мазнини. Ограничаването на приема на въглехидрати води до изгаряне на мазнините и този процес се нарича кетоза. От друга страна приетите въглехидрати стимулират производството на инсулин, които превръща излишното количество от тях в мазнини, следователно намаляването на приема им, означава, че се образува по-малко инсулин и по-малко мазнини.

Оригинален вариант на диетата на д-р Аткинс

Хранителния режим е разделен на четири фази, като във всяка една от тях се приема точно определено количество въглехидрати, което се следи стриктно.

Фаза 1 – това е т.нар въвеждаща фаза, която се характеризира със сериозно ограничаване на приема на въглехидрати до максимум 20 грама на ден (не се консумират зеленчуци, съдържащи нишесте, плодове, семена, хляб) и продължава поне две седмици.

Фаза 2 – т.нар фаза на загуба на килограми се спазва до достигане на желаното тегло и в нея се консумират повече зеленчуци, богати на баластни вещества (въглехидати), докато не се достигне т.нар „критично ниво на въглехидрати при сваляне на килограми“. По време на този етап количеството приемани въглехидрати се увеличава с по 5 грама всяка седмица и ако спрете да сваляте преди да достигнете желаното тегло, то отново ги намалявате.

Фази 3 и 4 – тези фази са поддържащи и приемът на въглехидрати може да бъде увеличен, но само ако постигнатото тегло се запазва (критичното ниво на въглехидратите в етап на поддържане). Избягват се всякакви храни, които могат да доведат до качване на килограми. Аткинс препоръчва да се подбират нерафинирани и необработени въглехидрати.

Нов вариант на диетата на д-р Аткинс

В този диетичен план се обръща много по-голямо внимание на здравословните и засищащи храни, едновременно с контролирането на приеманите порции. Новият режим се отличава от предишния по следното: набляга се на консумирането на пълнозърнести продукти и на важността на добрите мазнини. Много по-голямо внимание се обръща на пресните зеленчуци, чистия протеин, плодовете и пълнозърнестите продукти. Новият режим е също така много по-гъвкав и лесен за спазване от хора с натоварен график и отделя специално внимание на диабетиците и вегетарианците. Много по-голямо внимание е обърнато и на големината на порциите и контролирането на приеманите калории, както и на активното движение и физическата активност.

Диета на Аткинс и нейните предимства:

- Голям брой хора, които са постигнали отлични резултати.
- Бърз и видим резултат.
- Използваните храни са лесно достъпни в магазинната мрежа.
- Спазващите диетата могат спокойно да се хранят навън, без да я нарушават
- Новият вариант на диетата на д-р Аткинс е съобразен със специфичните нужди на по-голяма група хора.

Недостатъци на диетата на д-р Аткинс:

- Едни от най-спорните въпроси, свързани с този хранителен режим е факта, че това е високомазнинна диета, за разлика например от високопротеиновите диети, като например диета на Дюкан. Според специалистите по здравословно хранене, мазнините трябва да са не повече от 30% от общо консумираното, а в оригиналния вариант на диетата, този процент е значително завишен. Трябва да се вземе предвид и че в новия вариант на плана са взети предвид препоръчаните проценти и се окуражава използването на добри мазнини.
- Друг важен момент е доколко е здравословен процесът на кетоза. В краткосрочен план той има желания ефект, но в дългосрочен не е ясно какви са последиците от него. Според някои учени е възможно, определени органи да бъдат натоварвани прекалено много, за да може да се поддържа процесът на кетоза.

Заключение
Диетата на д-р Аткинс е ефективна при голям брой хора, които не само са свалили много килограми, но са подобрили и общото си здравословно състояние. За много от спазващите този хранителен режим е било трудно първоначално да спазват изискванията и е трябвало да направят значителни промени в режима си, за да извлекат максимума от нея. Затова ако обмисляте да започнете тази диета, ви съветваме първо да прочете книгите, в които е описана и да се консултирате с лекар.


1 коментар

  1. 1 Георги Щерев 28 March, 2012 at 10:22 am

    Доста добра диета, но наистина малко трудна за спазване.Все пак трябва и воля да има човек де – не става с магическа пръчка.

Оставете своя коментар »