Десет съвета за хубава коса


Десет съвета за хубава коса

Десет съвета за хубава коса

Някои правила са създадени, само и единствено, за да бъдат нарушавани. Например тези свързани с модата и стилът просто плачат да бъдат подлагани на изпитание, променяни или направо пренебрегвани. Но има и правила, които трябва задължително да се спазват, а когато говорим за грижа за косата това са 10-те закона, които трябва да спазвате:

1. Не мийте косата си всеки ден. Не се поддавайте на изкушението да миете косата си всеки ден, независимо колко я харесвате, когато току що сте я измили и усещате приятното чувство за чистота. Ежедневното миене е истинско изпитание за вашата коса, тъй като премахва естествените и мазнини и я оставя суха, чуплива и безжизнена. Друг проблем, който може да се появи е изсушаването на скалпа и свързания с това сърбеж. Затова мийте косата си най-често през ден и ако е необходимо използвайте сух шампоан, за да не изглежда мазна в корените и за да има обем.

2. Подстригвайте се редовно. Това означава да посещавате фризьора си през 4 до 8 седмици, като колкото е по-къса косата ви толкова по-чести трябва да са посещенията ви в салона, за да може прическата ви да запази формата си и добрия си вид. Редовното подстригване спомага косата ви да изглежда здрава и красива, така че дори да се опитвате да пуснете дълга коса не го пропускайте. Добра идея при това положение е да следите състоянието на косата си и когато забележите цъфнали връхчета да посетите незабавно фризьорския салон за да ги премахнете.

3. Изберете прическа, която е подходяща за вашата коса. В женската природа е заложено винаги да искаме това, което не ни е дадено по рождение, независимо дали става въпрос за права, къдрава или чуплива коса. Все пак недейте да се борите с природата на косата си всеки ден. Това не само коства много усилия и отнема много от времето ви, но и изтощава косата. Много по-добре е да се опитате да подберете прическа, която да стои добре на вашия тип коса, като така ще спестите не само време и пари, но и доста ядове.

4. Избягвайте да се боядисвате с бои за домашна употреба. Повечето от предлаганите на пазара продукти от този вид нанасят сериозни увреждания на косата, а желания цвят в повечето случаи не бива постигнат. Също така е доста трудно да се боядисате сами и е възможно да пропуснете някой участък в задната част на главата. Решението е да подбирате професионални бои и да се боядисвате в салон или поне да помолите някой да ви помогне, като не забравяйте да спазвате указанията за нанасяне на продукта и времето за престой с него.

5. Не изсветлявайте косата си прекалено много. Не на всяка от нас и отива да бъде платинено руса блондинка, а прекалено честото изрусяване с прекалено много тонове може да увреди косата и скалпа. Затова недейте да изсветлявате косата си с повече от два или три тона спрямо естествения ви цвят, за да я поддържате в добро състояние и да не се налага да я подлагате на агресивна химическа обработка прекалено на често.

6. Използвайте правилните продукти. Подберете такива продукти, които са подходящи за вашия вид коса и за прическата, която искате да направите. Ако косата ви е тънка използвайте пяна, ако е суха е по-добре да предпочетете стилизиращ крем или балсам, а гелът е идеален за къдрава коса, тъй като контролира къдриците.

7. Хранете се здравословно, за да поддържате доброто състояние на косата си. Добре балансираният хранителен режим спомага за бързия растеж и добрия вид на косата. Старайте се да приемате достатъчно витамини от В групата, Омега 3 мастни киселини, протеини, плодове и зеленчуци.

8. Сменяйте прическата си. Хубаво е от време на време да пробвате нещо ново, за да бъде прическата ви актуална. Дори и да харесвате класическия вид на косата си, малко кичури в близък до естествения ви цвят или добавянето на пластове, ще добавят елемент на модерност и актуалност в прическата ви.

9. Отделяйте време за прическата си всеки ден. Това не само ще повдигне настроението ви, но и ще ви мотивира да се стараете повече в грижите за косата си. Също така, поне по два пъти в месеца използвайте и вашата любима домашна маска за коса, с която да подхраните добре косата си.

10. Не пипайте косата си! Недейте постоянно да пипате косата си, тъй като опъването, поддръпването и усукването и може да увреди космите и скалпа. Когато докосвате косата си, вие пренасяте мръсотия, бактерии и я омазнявате чрез докосването на ръцете си в нея, което означава, че ще трябва да я измиете след това.


4 Коментара

  1. 1 Teodora 10 February, 2012 at 8:12 am

    Съветите много ми харесват. Аз в най общи линии се придържам към тях, е може би подстригването е на малко повече време.

  2. 2 ELENA 14 March, 2013 at 1:53 pm

    I DA SE SRESVA VSEKI DEN!! MNOGO E VAJNO !! TOVA E VSE EDNO PRAVITE PILING!!!

  3. 3 Veni 7 May, 2013 at 8:11 am

    Това с подстригването наистина е вярно. Дори само с по 1 см на месец да се вземат връхчетата, косата си расте по-жизнена и по-бързо.

Оставете своя коментар »