5-дневна диета


5-дневна диета

5 – дневна чудодейна диета

Тази диета е създадена от диетолога Адел Пан и се основава на факта, че ако поддържате нивото на кръвната си захар стабилно, то тогава няма да изпитвате непреодолим апетит да консумирате нездравословни храни, като захар, нишесте, кафе и алкохол. След като нивото на кръвната ви захар е регулирано, то няма да се наблюдават резки спадове в нивото на енергията ви, които често са причина да преяждате или да се натъпчете с вредни храни.

Тази 5-дневна диета е внимателно създадена по начин, който да регулира нивата на кръвната ви захар, така че неочакваните пристъпи на неконтролируем глад да изчезнат. В действителност тази програма не продължава само 5 дни, а това е времето необходимо, за да се стабилизира нивото на захарта в кръвта.
Тази диета включва три основни хранения и три или четири междинни закуски, като вида на храната и времето на приемането и са строго определени. Закуската трябва да се изяде не по-късно от 30 минути след като сте станали от сън, обядът преди 13:00 часа, а вечерята не по-късно от 19:00 часа вечерта. Междинните закуски се приемат между основните хранения, така че да няма период по-дълъг от 3 часа, в който да не сте се хранили. Това означава, че се включват 1 или 2 в периода между закуска и обяд и също толкова следобед.
Закуската трябва да съдържа комбинация от протеин и сложни въглехидрати, а вечерята и обяда протеини и зеленчуци. Междинните закуски се състоят от плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс като ябълки, пъпеш и целина. Спазващите диетата трябва да избягват храни с висок гликемичен индекс като кисело мляко, банани, грозде и тестени изделия. Всички изисквания на 5 дневната диета трябва да се спазват стриктно, в противен случай ще трябва да започнете отначало. След като нивата на кръвната ви захар се стабилизират, са позволени прегрешения от време на време.

Препоръчани храни
Белтъци, пилешки гърди, пуешко месо, маруля, краставици, домати, чушки, целина, ябълки, портокали, пъпеш, ягоди.

Примерно дневно меню за 5 дневната диета

Закуска: Бъркани яйчни белтъци с овесени ядки
Закуска в 10:00 часа: Ябълка
Обяд: Салата с пиле
Следобедна закуска: Пъпеш
Вечеря: Пуйка и зеленчуци

Упражнения по време на 5 дневната диета

Тази диета се фокусира върху стабилизирането на нивото на кръвната захар и не обръща толкова внимание на физическите упражнения.

Предимства на диетата

- Спира се приема на рафинирани въглехидрати и захар.
- Закуската е свързана с подобряване на контрола върху теглото.
- Режимът е изготвен от специалист и може да бъде адаптиран, така че да се спазва от вегетарианци и хора страдащи от инсулинова резистентност или пристрастени към въглехидратите.

Недостатъци на диетата

- Режимът е силно ограничаваш и консумирането на много храни и забранено.
- Трудно е да се спазва диетата, ако се яде навън.
- Името и е подвеждащо, защото не продължава 5 дни.
- Спазващите диетата трябва да следят какъв е гликемичния индекс на храните, които консумират.
- Ако спортувате редовно този режим не е подходящ, защото е беден на калории и въглехидрати.

Заключение
Тази диета се основава на намаления прием на въглехидрати (като диетата на Аткинс) и е нискокалорична. Тя спомага за регулирането на нивото на глюкозата в кръвта, но резултатите от нея най-вероятно се дължат основно на намаления брой приети калории. Този режим не може да се спазва дълготрайно, тъй като не съдържа достатъчно хранителни вещества и е силно ограничаващ, затова е много вероятно килограмите да се върнат, когато отново започнете да се храните нормално.


Оставете своя коментар »