Шапката като практичен и модерен аксесоар


Image:©Lev Dolgatsjov/Fotolia

Шапките не само добавят към женската визия, нотка на елегантност , но са и израз на стил и добър вкус. Благодарение на разнообразните модели на дизайнерите , шапките могат да се носят както в ежедневието, така и при социални поводи. Едно от основните предимства на този аксесоар , е че допълва перфектно семплата прическа.

Шапката води своето начало от първобитното общество. С течение на времето тя приемала най – разнообразни, понякога и причудливи форми, като постепенно обогатила своето предназначение – не само да защитава, но и да краси човешката глава.

Отначало шапки носели само мъжете. По – късно и в дамското облекло навлязъл този аксесоар, но бил обогатен с прозрачен воал – част от основния костюм.

Малко по – късно шапките се превърнали в показател за социалния статус. Те били носени от военните и служители на църквата.

Обикнати от жените в началото на 18 в. са били триъгълните шапки. Дамите с дълги коси , украсявали своите глави с огромни, украсени със скъпоценни камъни и пера , луксозни шапки. Великата Френска революция сложила край на тази екстравагантност.

Image:©nikomi /Fotolia

През 19 век започва триумфалното шествие на широките и високите шапки, с които допълвали своята визия всички личности с висок социален статус. Шапки носили полицаите, чиновниците, търговците, държавният глава. Бедните мъже също носели шапки – кепета, а жените – шалове , които днес могат да се използват много гъвкаво. От края на 19 век изключително модни стават сламени шапки и сомбрерото, които хората носят много години с цел да се предпазват от слънцето. Достъпните поради своя материал сламени шапки, водят своето начало още от антични времена.

Двадесети век налага нови тенденции в модела на тези стилни аксесоари. Това продължило до седемдесетте години на 20 век, когато хората се разделили с шапките и оставили за ползване само онези, които са подходящи за зимния сезон.

Началото на века обаче била ерата на шапките. Тогава в Лондон, Париж и Ню Йорк , високата прическа на дамите се украсявала от малка черна шапка , леко изместена към челото и декорирана с воал.

През 1904г. шапката става по – обемиста.

През 1910г. се налага модата на миниатюрните шапки, носени близо до задната част на главата. Те били декорирани с панделки, изкуствени цветя, пера.

През двадесетте години на 20 век, всички дами , млади и стари, насочили вниманието си към шапките без периферия, които бързо се превръщат в моден хит. Носени ниско, почти до веждите, тези шапки изглеждали чудесно при всякакви подстрижки на женската коса.

Image:©Alex /Fotolia

Популярност добили и други модели – малка сламена шапка, барета, тюрбан.

През тридесетте години на миналия век перфектната прическа и стайлингът са били необходими атрибути на женския образ, придаващи му блясък и изтънченост. С костюмите се носили шапки от филц, близки повече до мъжката мода. От средата на тридесетте години, шапките започнали да придобиват минималистични форми.

Втората световна война прекъсва развитието на модата като цяло. Липсата на материали, оказваща натиск върху дизайнерите, отключва творческото им въображение и те започват да създават много оригинални модели от канап, памук , сукно, вестникарска хартия, лента.

През годините, до наши дни, шапката – този изключително полезен аксесоар, получава развитие и голямо разнообразие от форми и цветове.


Оставете своя коментар »