Четирите най-важни факта за златото,които трябва да знаете преди да си купите златно бижу-Част 2


Image:© teena137/ Fotolia

Има много различни видове злато ,които се предлагат в онлайн магазините и бижутериите по цял свят.В тази статия ще ви запознаем с различните цветове на златото и на какво се дължат те, позлатените и златните запълнени бижута.

Най-често срещания цвят на златото в магазините е жълтото злато, следвано от бялото и розовото злато.Има и други цветове, но те не са толкова популярни.

Цвета на златото не променя карата на златото. Това е така,защото съдържанието на злато в сплавта остава същото,а се менят другите метали,които придават специфичния цвят.

Жълтото злато може да варира в цвета си. Например 18 каратовото жълто злато има по-ярко жълт цвят в сравнение с 9 каратовото злато.

Розовото злато се получава при смесването на чисто злато с мед.

Бяло злато се прави чрез смесване на чисто злато с метали като сребро и Паладий. То често е покрива с метал, наречен “Родий”. Родий дава бижута наистина бял вид. Бижутата от бяло злато обикновено трябва отново да се покрият с Родий на всеки 12-18 месеца. Във вашият местен магазин за бижута и дори някои онлайн магазини за бижута могат лесно да направят това на разумна цена.

Различните цветове на златото макар и с еднакъв карат са на различна цена,защото другите метали в сплавта са по-скъпи или по-евтини. Например ако сравним цените на 14К жълто,бяло и розово злато, бялото злато ще е най-скъпо заради съдържащия се в него Паладий,който е по-скъп от медта.

Позлатени бижута

Това са бижута които са покрити със златен слой чрез електролитен процес. Това придава на бижуто вид като на каратовото златно бижу. Златното покритие ще изчезне след време. Позлатеното бижу е по-евтина алтернатива. Този вид бижута е широко достъпна и може да бъде намерен в онлайн магазини за бижута, онлайн магазини за аксесоари и офлайн магазини.

Image:© Bombaert Patrick/ Fotolia

Златни запълнени бижута (известен също като Злато с наслагване)
Златните запълнени бижута е солиден слой злато свързан с топлинна обработка и налягане на неблагороден метал като месинг. Златните запълнени бижута е чудесна икономически ефективна алтернатива на масивната златна бижутерия. За разлика от позлатени бижута, запълнените бижута с добро качество злато  са издръжливи както каратово злато и има същия вид и блясък.

Златният слой при бижутата запълнени със злато е 1/20-та от общото тегло на бижуто. И този слой е 50 до 100,000 пъти по-дебел отколкото при позлатените бижута.

Твърдост
Разликата в златно съдържание също така оказва влияние върху твърдостта на златото. 18К злато е малко по-твърдо, отколкото 9К злато, но тази разлика в твърдостта предлага малко практично предимство, тъй като те са почти със същата твърдост. Все пак, като цяло, 18К злато по-малко се износва през годините. За брачните халки бихме ви  препоръчали да си вземете с 18К ,защото тях ще носите през целия си живот.


Оставете своя коментар »