Четирите най-важни факта,които трябва да знаете преди да си купите златно бижу-Част 1


Image:© dimj / Fotolia

Има много различни видове злато които можете да намерите както в обикновените бижутерии, така и в онлайн магазините. Познавайки различните видове ще можете да направите по-добър и информиран избор следващият път, когато купувате златно бижу. В тази статия ще ви запозная с най-важния фактор, определящ стойността на вашето златно бижу.

Какво означава терминът КАРАТ когато става въпрос за злато?

“K“ в 9К или 10К надпис при златните бижута означава карата на златото. Но той не трябва да се бърка с карат( Ct), който е мерна единица за тегло на скъпоценни камъни.

К-каратът е мерна единица за съдържанието на злато в бижуто. Онлайн магазините и обикновените бижутерийни магазини рядко продават бижута от чисто злато, защото златото е много мек метал.

Смесването на златото с други метали го прави по-твърдо, здраво и добро за обработка. И така карат означава злато. Чистото златно бижу би било също така твърде скъпо за повечето купувачи.

Смесването на златото с други метали също така го прави и с различен цвят. И така се получават различните цветове на златните бижута.

И така КАРАТ е съдържанието на  злато, използвано в сплавта за направата на бижуто:

9К злато съдържа 37.5 % чисто злато ( 375 части на хиляда части)

10К злато съдържа 41.7 % чисто злато ( 417 части на хиляда части)

14К злато съдържа 58.5 % чисто злато ( 585 части на хиляда )

18К злато съдържа 75% чисто злато ( 750 части на хиляда)

Най-често използвания карат злато в Австралия е 9К и 18К. 18К злато е много по-скъпо от 9К тъй като съдържа много повече злато. И двата вида карати могат да се намерят в онлайн магазините и добрите бижутерии. В Америка най-популярни са 10К и 14К .

Маркировката на златото

Най-често маркировката с каратите на златото е печат от вътрешната страна като 9К или 375, 18 каратовото злато може да е маркирано като 18К или 750. Печата не индикира цвета на златото, а само съдържанието на злато.

Повечето страни имат закон регламентиращ маркирането на златните сплави с един от стандартните отличителни белези. Отличителните белези не трябва да се бъркат с производствен печат, който е уникален на производителя.

Какво е чисто злато?

Може да срещнете термините чисто златно бижу, чисто злато и чисто бижу.какво означава това? Обикновено това се отнася до карата злато. С други думи  чисто златно бижу значи бижу, което не е със златно покритие само ,а е от златна сплав със съответния карат.

Какво е целият от злато?
Вие ще видите термина целият от злато, посочен в онлайн магазини за бижута и в редовни изискани магазини за бижута. Златото обикновено е наречено масивно злато, когато то е каратово злато или чисто злато. Например 9k, 10K, 14K, 18K и 22k злато често се казва, че е чисто злато. В бижутерията не се счита за чисто злато, ако е позлатено бижуто.

Надявам се тази статия да е полезна за вас и следващият път когато купувате златно бижу да знаете какво купувате.

В следващата статия ще обясня каква е разликата между бижутата с златен пълнеж, позлатените и цветните златни бижута.


1 коментар

  1. 1 дщавхлан 5 April, 2013 at 4:10 pm

    i want to buy this ring

Оставете своя коментар »