Стресът в живота на жените и методи за борба с него


Image:©Doruk Sikman/Fotolia

Всеки ден жените се сблъскват със стресови ситуации у дома , на работното място, на улицата, което води до влошаване на здравословното състояние и чувство за неудовлетвореност. В такива ситуации жените започват да търсят спасение в алкохола , цигарите и или в сладките изкушения.

Причини за появата на стреса.

В съвременния живот стресът може да бъде повлиян от различни фактори. Хормонът на стреса , кортизол , започва да нараства , ако са налице някои дразнещи обстоятелства – лоши новини , загуба на любим човек или работа , неблагоприятни промени.

Как да разпознаваме стреса?

При различните жени той се проявява различно, но признаците са общи – разсеяност , тревожност , безсъние, неадекватно поведение, неспособност да се решат дори малките проблеми.

Стресът може да доведе до развитието на редица физиологични заболявания като проблеми със стомашно-чревния тракт, алергични реакции, фригидност, слабост, болки в мускулите и др. Нужно е да се посъветвате със специалисти , защото тези симптоми може да говорят за по-сериозни здравословни проблеми.

Image:©pressmaster/Fotolia

Как да се справим със стреса?

1. Да се занимаваме със спорт.

Това е особено важно за хората, водещи заседнал начин на живот. По-кратка или по-дълга разходка на чист въздух също ще ни помогне за преодоляване на ежедневния стрес. Добре е да се редуват интелектуална дейност с физическа активност.

2. Да се радваме на живота.

По време на разходка , джогинг , или дори когато вървим по улиците, да се опитваме да забележим привлекателните неща , които ни заобикалят , да се радваме на красивите неща. Това ще ни зареди с положителни емоции и ще ни помогне в борбата със стреса.

3. Да обърнем внимание на дишането си.

Дишането на човека е тясно свързано с настроението му. За да преодолеете стреса – практикувайте коремно дишане. За да се научите това , поставяйте лявата си ръка върху гърдите , дясната – на стомаха и контролирайте как дишате – с гърдите или стомаха.

4. Пълно отпускане.

Това може да се постигне по време на добър , здравословен сън. Неговата липса води до появата и задълбочаването на стреса. Трябва да си лягаме по-рано и постепенно да увеличаваме времето за сън в рамките от 15 мин. до 1 час. Много скоро това ще доведе до усещане за комфорт и способност за по ефективно справяне с ежедневните ангажименти у дома и на работа.

5. Да живеем с днешния ден.

Винаги трябва да помним , че нашето минало ни е обогатило с безценен опит в резултат на допуснатите грешки. Важно е да не ги допускаме в бъдеще. Те в никакъв случай не бива да се превръщат в допълнителен източник на стрес. Помнете , че постоянното състояние на стрес разрушава здравето ви , разваля взаимоотношенията в семейството и на работата. Живейте с днешния ден, повишавайте самочувствието си , търсете нови позитивни преживявания, което ще доведе до добро състояние на духа ви.


Оставете своя коментар »