Пролетната умора и борбата с нея


Image:© Martinan / Fotolia

Защо през дългоочакваната пролет и при млади , и при стари се появява неразбираема слабост, сънливост, умора, загуба на апетит, раздразнителност и като допълнение се влошават различни хронични болести ? Това състояние се нарича „пролетна умора”. През пролетта се увеличава продължителността на дневната светлина, слънчевата активност и магнитното поле на Земята. Човешкото тяло реагира като се повишава нервната раздразнителност, работата на стомашно-чревния тракт и половите жлези, увеличават се хипофизните хормони на щитовидната и надбъбречните жлези, има максимум алергични и възпалителни реакции. Тялото има висока активност и ниска устойчивост, защото изпитва рязък дефицит на витамини , минерали и антиоксиданти, в резултат на употребата на по-рафинирани и консервирани храни през зимата.

Има няколко начина да се справите с умората.Може да правите упражнения за дълбоко вдишване и издишване. Добър масаж на глезените, на ходилото и на пръстите на краката ще подобри енергийния баланс на тялото. Може да вземате подходящи хомеопатични лекарства и хранителни добавки, например на основата на женшен или гинко билоба. Полезни са медът и пчелното млечице. Може набързо да си приготвите тонизиращ билков коктейл от 3 стъбла целина, по ? връзка магданоз и копър, 4 моркова, ? ябълка със семената.И не само това. Търсете нови радости в живота около вас. Опитвайте се да лягате по едно и също време, но не по-късно от 23.00 часа. Пийте ежедневно чаша топла вода , смесена със сока от половин лимон и лъжичка мед или чаша топло мляко преди сън. Увеличете времето за разходки под слънцето – това ще стимулира обмяната на веществата, ще поддържа в добра форма мускулите, ще увеличи  жизнеността на организма. Приемайте повече плодове и зеленчуци, повече витамин В, С, цинк и селен, необходими на тялото като антиоксиданти в борбата с токсините, цигарения дим и замърсения въздух. За борбата с пролетната умора се нуждаете от магнезий и микроелементи. Много добре й противодействат копривата, листата от подбел и глухарче, които може да приготвяте на салата или да прибавяте към зеленчуците.Те ще обогатят организма на желязо, калций и фосфор.

И накрая, един добър начин за преодоляване на стреса и пролетната умора  може да бъде комуникацията с позитивно настроени хора.А ако решите, може да използвате различни методи на медитация, която помага на хората да се отдалечат от рутината, да погледнат в себе си, да потърсят причините за различните си състояния, защото отдавна е известно, че физическите проблеми са отражение на психични състояния.


Оставете своя коментар »