Помисли два пъти преди да си направиш татуировка


Image:© Scott Griessel/ Fotolia

Помислете добре преди да си направите татуировка, защото тя може да доведе до заболявания,съветват лекарите. Татуировките винаги са възприемани като нещо страхотно.Колкото по-сложни и мистериозни, толкова по-добре. Представете си дизайна,който искате и го скицирайте. За повечето хора , желанието за постоянна татуировка се появява през пубертета и ранните години на зрелостта. Популярността на тази арт форма се разраства с времето. Обаче лекарите предупреждават,че татуировките могат да повишат риска от рак на кожата.

Мастилото може да съдържа токсични вещества

Мастилото, използвано за татуировките може да съдържа токсични вещества,които да причинят рак на кожата. Особено в синьото мастило,което съдържа кобалт и алуминий, който е  предпочитания цвят от татуировчиците. В червеното мастило може да се съдържа непостоянния сероводород и определени цветни мастила често съдържат олово, кадмий, хром, никел, титан и други тежки метали,затова не се колебайте да се консултирате с лекари.

Екипировка и хигиена в студиото за татуировки

Използването на игли и ръкавици за еднократна употреба,стерилни инструменти и безупречна хигиена е задължително. Ако са замърсени със заразена кръв, може да рискува предаване на пренасяни по кръвен път вируси като ХИВ, C и хепатит B и различни форми на рак на кожата като плоскоклетъчен карцином, карцином и меланом, предупреждава консултант пластичен хирург д-р DJS Тула??.

Преди да си направите татуировка е добре да посетите студиото и да видите как се правят татуировките на друг човек и дали се спазват хигиенните норми за безопасност.

Повишен риск, поради съдържанието на арсен
Не всеки, който има татуировка получава рак на кожата. Въпреки това, сте изложени на риск, защото повечето татуисти използват мастило, което съдържа арсен.

Увреждане на мускулите
В търсенето на най-екзотичните татуировки, хората не вземат под внимание щетите,които татуировките причиняват кожата си. В действителност, някои проекти изискват дълбоко проникване в кожата и може да се увредят мускулите, добавя д-р Тула??.

Татуистите казват
Противно на това, което беше казано, татуисти развенчават кожните и здравни рискове, като рак на кожата или други кръвни болести, пренасяни и свързани с татуировки. Ако след всичко казано до тук имате някакви подозрения, те казват:

Отидете при професионален и с добро реноме татуист. Професионалистите използват само органични мастила. Най-добрите мастила се внасят от Америка,Англия и Австралия. Някои непрофесионални татуисти използват китайски мастила,които са по-евтини и достъпни, но могат да бъдат опасни.

След като сте си направили татуировка, последващите процедури също трябва да се спазват много внимателно,за да се избегне инфектиране на татуираната кожа.

Предпазни мерки, които трябва да бъдат взети
Човек трябва да избере хигиенично място за татуировка, където иглите са добре стерилизирани. Татуировки между средата на ребрата и горната част на раменете трябва да се избягва, казва дерматологът Джейн Рут.

Някои от другите общи рискове за кожата, свързани с татуировките включват алергични реакции към определени мастила за татуиране. Въпреки това, инфекциите, които се случват след татуиране може да се лекуват с помощта на антибиотици.
Не само татуирането, но и премахването на татуировки поставя рискове за кожата. Например, хипо-пигментация (загуба на цвета на кожата), както и хипер-пигментация (потъмняване на кожата) на района, където е била татуировката.

 


Оставете своя коментар »