Подходящи дрехи за фитнес залата


Image:© nyul / Fotolia

Преди да се отдадете на занимания по бодифлекс, фитнес или йога, трябва да изберете подходящото облекло. Днес има разнообразни спортни модели, но не всички са подходящи за посочената цел.

Най-популярни сега са върховете, защото са подходящи за тялото от кръста нагоре , за спорт. Има различни видове – потници, блузи, отворени, затворени, по-рядко с ципове. Избраният модел трябва да е в подходящ размер, за да не пречи на движенията. Добра възможност са  късите или дълги потници с или без бюстиета. За фитнес са подходящи и тениските с ? ръкави, свободни, осигуряващи въздух за тялото. Панталоните за спорт са също в различни модни варианти – трикотажни, разширяващи се, плюшени, клинове или обикновени долнища на анцузи шорти панталоните капри със своята свободна кройка също осигуряват свобода на движенията и дишане на тялото. Трябва да се обърне внимание и на спортните обувки. Най- добре е да са гуменки с плътна подметка, да са с връзки, а не с лепенки. Обувките с тънки и меки подметки могат да доведат до нараняване. Хубаво е обувките за спорт да са от естествена кожа. Ако са от изкуствена, уверете се , че вентилацията на краката е добра.

Много е важно при избора на спортни дрехи да се съобразите със своята фигура и вида фитнес, както и с материала, от който е изработено спортното облекло. Ако го изберете от памук, то ще попива потта по време на спорт, ще прилепва към тялото, ще опъва около врата или на други места по тялото и ще избелява повече. Високо технологичната синтетика  с естествени влакна се разтяга, задържа влагата на повърхността и има дълъг живот. Такива са потници, бюстиета и панталони от платове с еластан, които не залепват по тялото при изпотяване. Еластанът съдържа фибри, позволяващи на материята да се разтегне осем пъти.Останалите синтетични изделия , според дерматолозите, пресушават кожата и могат да предизвикат алергични реакции. Преди закупуването , не забравяйте да проверите какви дрехи пасват на избраната от вас форма на фитнес. Нуждаете се от различни дрехи , обувки и аксесоари за фитнес, йога, танци, тай-бо. Не е маловажен и изборът на цвят при набавяне на спортните дрехи, което трябва да бъде съобразено със сезона и околната среда, иначе няма да бъдат  функционални. Например за поглъщане на топлина при студено време се препоръчва по-тъмен цвят, който трябва да се избягва лятото. За горещото време са необходими дишащи дрехи, за студеното – задържащи топлината.


Оставете своя коментар »