Плодовете и зеленчуците, основен източник на витамин С. Всичко за витамин С


Image:© Sergey Yakovenko / Fotolia

Често чуваме за витамин С, но малко хора знаят за какви процеси в организма е отговорен той.

За първи път витамин С е получен в чист вид през 1930 г. от лимонов сок. Този витамин е мощен антиоксидант. Регулирайки окислително-редукционните процеси в човешкия организъм, подпомага синтеза на колаген, участва в метаболизма на желязо в клетките на тъканта, подпомага съсирването на кръвта, подобрява пропускливостта на капилярите, процес важен за кръвта, има противовъзпалително действие върху клетките и мускулите.

Освен това аскорбиновата киселина (или витамин С) защитава организма срещу стрес и намалява влиянието на различни алергени.

Както е известно приема на аскорбинова киселина, ежедневно, намалява развитието на туморни клетки в яйчниците, панкреаса.

Image:© SKYDIVECOP / Fotolia

Витамин С е отговорен за способността на хранителните вещества да абсорбират вещества като калций и желязо. Този витамин предпазва от окисление холестерола в организма. Способността за справяне със стреса в организма е силно зависи от витамин С, много повече от всяко друго вещество в нашия организъм. Организмът ни не е в състояние да го съхранява , така че е необходимо  да го приемаме непрекъснато от външни източници. Растенията съдържат значително количество аскорбинова киселина, за разлика от животинските продукти. Основни източници на витамин С са плодовете и зеленчуците, като трябва да се консумират в достатъчно количество. Към храната може да бъдат добавени и биологично активни добавки. Дневните изисквания за приеманото и необходимо количество за организма, витамин С, зависи от много фактори, като средно варира в рамките на 500-1500 мг дневно.


Оставете своя коментар »