Минерали и скъпоценни камъни – същност и свойства


Image:© Leysan / Fotolia

Скъпоценните камъни и минералите са не само невероятен дар на природата , но и материали за бижута.Хората винаги са се отнасяли с уважение към скъпоценните камъни, вярвали са в техните мощни и загадъчни сили, в лечебните им свойства.Доказано е , че правилният избор на камък , който носи своите специфични свойства,помага при лечението на различни заболявания.Известно е, че минералите имат вибрации с енергийни и целебни свойства.Най-голяма сила и най-бързо действие камъкът има , ако е специално изработен или даден в наследство. Вярва се, че откраднатите камъни носят нещастие, а при закупените, силата на действие се проявява няколко години по-късно.

Смята се, че езикът на бижутата и камъните е езикът на чувствата. Изберете камък, който инстинктивно ви допада, а не според препоръките на другите.Скъпоценните и полускъпоценните камъни в миналото и днес се използват най-вече при изработката на бижута.Защо хората са винаги привличани от драгоценните камъни? Тези редки минерали, здрави, красиви и изящни, отдавна се използват като орнаменти, символи и талисмани с магическа сила.И днес хората вярват, че определен камък ще им донесе здраве, късмет, богатство или щастие.Камъните се делят на скъпоценни, полускъпоценни, ювелирни или просто декоративни камъни, в зависимост от тяхната твърдост, привлекателност, красота, разпространение.Колкото по-рядко се срещат, толкова са по-скъпи.Най-изразителната им и привлекателна черта е техният цвят, който може да се мени в зависимост от химическия им състав и естеството на светлината.А когато в даден камък попаднат примеси, той се абсорбира в друг вид.Например берилият в чист вид е безцветен.Ако в него попадне хром, се превръща в смарагд, а ако има примеси на желязо –се превръща в аквамарин.Оценката на камъка се основава на красотата, рядкостта и търсенето. Като пример може да се посочи диамантът, който не може да се сравни с нищо друго.

Image:© Ruslan Kudrin / Fotolia

Слагайки колиета, пръстени, брошки и висулки с камъни, ние трябва да се замисляме за техните свойства.Най-мощни от скъпоценните камъни са диамантът, изумрудът,сапфирът, рубинът , а от полускъпоценните – александрит, аквамарин, тюркоаз, нефрит, аметист, като с по-малка сила са малахит, планински кристал, кехлибар, перли.Вярва се, че диамантът  не бива да се носи от неомъжена жена, защото може да попречи на брака и раждането в последствие.Диамантите не бива да се носят от хора с импулсивен и избухлив характер. Подарен, той е символ на любов и себеотдаване.За рубина, символ на сила и енергия, се счита, че може да донесе на своя притежател повече могъщество и власт.Той би помогнал на срамежливите и нерешителни хора, за повишаване на тяхното самочувствие и за укрепване на волята им.Сапфирът, символ на чистота и смирение, е подходящ за млади момичета и за тези, които искат да развият у себе си концентрация и съзерцание.Изумрудът дава енергия и красноречие, успокоява нервите.

Много може да се говори за същността и силата на камъните.Всеки, който е решил да се сдобие с такъв, може да прочете, да се запознае и тогава да направи своя сполучлив избор.


Оставете своя коментар »