Как да се наспим за четири – пет часа или методика на бързия сън


Image:©George Dolgikh/Fotolia

В нашето динамично съвремие не винаги успяваме да си починем и да се възстановим за следващия ден.Учените обаче доказват, че за тялото са достатъчни пет часа сън, които ще го освежат.

Ако страдате от хронически недостиг на време, ако работата ви е свързана с ранно ставане, организирайте нощната си почивка в рамките на 4-5 часа. За да чувствате на следващия ден прилив на сили и жизненост, трябва да спазвате следните техники.

1.След като си легнете, се отпуснете. Не мислете за отминалите преживявания, проблеми и предизвикателства или за онова, което ви предстои утре.Около 10-15 минути мислете за нещо красиво и успокояващо, слушайте нежна музика.

2.Не преяждайте преди сън и не ставайте да похапвате през нощта.Ако го правите, тялото ви  ще изразходва цялата си енергия не за собственото си възстановяване, а за преработване на храната и на другия ден няма да се чувствате бодри.

3.Използвайте специални аксесоари за сън – например възглавница с билки, като особено подходящи са шишарките от хмел. Ако е необходимо – набавете си превръзка за очи и тапи за уши.

4.Вземете топъл душ преди лягане. Той не само е необходим за личната хигиена, но е отлично средство за отмиване на събраните преживявания и емоции.Тялото ви ще релаксира и ще се освободи от натрупаното през деня напрежение.

5.Спете под топла завивка, за да се чувствате добре. Топлината, но не прекалената, отпуска тялото.

6.Адаптирайте организма си към пет часа сън, за което обикновено е нужен един месец. То постепенно ще привикне към новия ритъм на почивка и той ще бъде достатъчен за неговото възстановяване.

7.Определете един ден от седмицата, когато да спите по-дълго, в рамките на осем часа. Хубаво е това да е делничен ден.

8.Лягайте си преди 24.00 часа. Доказано е, че тогава сънят е по-пълноценен и човек се наспива по-бързо, а два часа сън след полунощ са равни на един.

Ако организирате правилно леглото, условията  за нощен отдих и настроението за него, ще успеете да си осигурите качествен и здравословен сън в рамките на пет часа.

Успех !


Оставете своя коментар »