Какви витамини са нужни за женския организъм


Image:© SKYDIVECOP/Fotolia

Витамините, необходими за жените и тяхното тяло са по-специални. Те са важни при израстването на девойките, при бременност и кърмене при жените, при напредването на възрастта  , когато ресурсите на тялото се изчерпват. Те са необходими за повишаване съпротивителната сила на организма към неблагоприятните фактори като тежък работен ден, физически натоварвания, стресови ситуации.

Знаем, че витамините , които са в храните – месо, зеленчуци, плодове, по-бързо и качествено се усвояват от организма. Но не всяка жена има възможност да се поглези всеки ден с плодове и други здравословни екстри.И тогава тя пристъпва към витамините във вид на дражета. Не забравяйте обаче, че тези витамини са получени по химичен път и трябва да се научите да съчетавате правилно храните и добавките от аптеката.

Безспорен лидер за всяко момиче и жена е витамин Е, който поддържа кожата свежа и млада, отговорен е за нашите бръчки. Този витамин присъства главно в растителните храни: ядки, слънчогледово и маслиново масло, слънчогледовите семки, яйцата, в пшеничените кълнове.

Не по-малко важен е и витамин А. Ако искате да постигнете нежна кожа на ръцете, лактите и петите, както и блясък в очите, яжте млечни продукти, черен дроб, риба, репички и червени плодове/малини, ягоди, боровинки/.

Даже и децата знаят , че витамин С се съдържа в лимоните, зелето, грейпфрута, гроздето. Затова, скъпи жени, набавяйте си този витамин, който има съществено значение за поддържане на мускулния тонус, за нормалното функциониране на сърцето, за подпомагане и ускоряване на метаболизма.

За дамите над 40 години витамин Д трябва да бъде водещ, защото костите започват да стават по-крехки а този витамин абсорбира калция. Витамин Д не се среща в много  храни – яйчен жълтък, сирене, черен дроб. Използвайте слънчевите лъчи, които стимулират производството на този жизненоважен витамин в организма. И ноктите ви ще бъдат силни, зъбите – здрави, косата – копринена.

За да се отърсите от депресията и да не изпадате в истерия, приемайте витамин В12 . Той помага за нормализиране на нервната система, за овладяване на емоциите, за подобряване цвета на кожата, като я прави здрава и свежа.Този витамин се намира в храни като говеждо месо, яйца, бял  и черен дроб,прясно мляко.

Може би, най –важен за всяка жена е йодът. Той  определя статута на щитовидната жлеза. При недостиг на йод ноктите се белят, появяват се косопад и  акне, има недостиг на въздух. Всяка жена трябва да поема всеки ден по сто милиграма от това вещество., което се съдържа в скаридите, маслото от черен дроб на риби, в месото от риба и във водораслите.

За да бъдете красиви и силни и винаги в добро настроение – набавяйте си необходимите витамини.Коригирайте своето хранене, наслаждавайте се на живота и не забравяйте да следите за своето здраве.


Оставете своя коментар »