История на сутиена /интересни факти/


Сутиенът има своите предшественици в стари времена.

В древния Египет жените стягали гърдите си с широки ленти от плат.

В Гърция съществувала подобна практика. Там жените използвали по – усъвършенстван модел по време на спортните състезания.

Именно него доразвили римляните. Те превърнали гръдната превръзка в истински подарък за жените. Дамите можели вече да избират различни модели и определени размери, в зависимост от големината на бюста си. Това бельо се наричало „сторофиум” и имало чашки и връзки, които се изготвяли от кожа или ленена тъкан. За съжаление това изобретение не се разпространило по – далече от Рим и било забравено.

През 14 век за жените настъпват трудни времена. На мода влиза корсетът . Талията силно се затягала, а гърдите максимално се разкривали. За да бъдат красиви, дамите от миналите столетия трябвало да търпят стягащите ги до припадък корсети. Това често им създавало много проблеми :  притискане на органите, лоша циркулация на кръвта и кислороден глад – не можели свободно да поемат дъх. Независимо от предупрежденията на лекарите, за жените модата била по – важна. Затова в стремежа си да изглеждат красиви, те продължили да носят това бельо от началото до края на 19в.

И днес често корсетите се срещат като оригинални подаръци за жените по различни поводи.

През 1887г. в  Англия било създадено приспособление за подобряване на гърдите, но то не се харесало на жените и не получило разпространение.

След две години собственичката на работилница за корсети, французойката Ермини Кадол, представила на изложба своите изобретения – елече завързващо се с шнур. Елекът имал и чашки . Очевидно на Кадол омръзнали тежките и обемисти корсети и тя решила да отреже тяхната връхна част.

През 1914 г. Мери Фелпс Джейкъб от САЩ патентовала сутиена в днешния му вид. Жените с радост приели новото бельо.

Съвременният сутиен, познат в сегашния си вид , е моделиран от Ида Розентал през 1922г. През 1935г. била въведена номерацията от А до D  и на мода влезли сутиените с островърхи чашки. През 40-те години се ползвали и сутиени с регулиращи се презрамки и предно закопчаване предназначени за кърмещи майки.


Оставете своя коментар »