Интересни факти за шапката


Image:© nikomi / Fotolia

Носена за защита срещу природни стихии, поради церемониални или религиозни причина или просто като моден аксесоар в миналото шапката е показател за социалния статус. Като в армията е показвала ранга или полка на войника.

Едно от първите живописни изображения се появява в гробницата в Тива, изобразяващо мъж, конник, със сламена шапка. Други ранни шапки в миналото са гуглите на гърба, както и фригийската шапка, носена от освободените роби в Гърция и Рим , както и гръцкия петазос, първата известна шапка с периферия . Жените са носели воали, кърпи, качулки , шапки на главите си.

Структурирани женски шапки, подобни на мъжките започват да се носят през 16ти век. Терминът шапкарство идва от италианския град Милано, където шапкарството достига своя връх през 18 век . Производството на шапки става традиционна женска професия. Развива се не само шапкарството , но и избора на дантели, аксесоари за завършек на тоалета.

През първата половина на 19ти век жените са носели бонета, които постепенно стават по – големи, украсени с панделки, цветя , пера и малки апликации, като до края на века са въведени и много други стилове, сред които шапки с широки периферии и плоски корони. До средата на 1920 та година , когато късата прическа е била на мода , дамите са наблягали на шапки обгръщащи главата им като каска.

Традиционно става носенето на шапки на конни надбягвания във Великобритания.  Всички гости в камерата е трябвало да носят шапки. Тази традиция е приета и на други събития.

От началото на 21 ви век, пищните шапки се завръщат на мода. Новите колекции шапки са описани като „скулптури”, проектирани от млади шапкари , изработени от човешка коса, тип чалма.

Размера на шапката се определя от обиколката на главата на човек над ушите. Някой шапки са в стандартен размер, като например малки, средни , големи, много голям. Други шапки са регулируеми.


Оставете своя коментар »