За различните стилове на татуиране или Татуирането през времето


Image:© Phase4Photography / Fotolia

През дългите години на своето съществуване изкуството на татуиране се развива активно от различните народи и култури и днес има десетки различни стилове и техники.Ето някои от тях.

Татуировките в Стар стил се отличават с яркост на цветовете, липсата на сенки и простота на изпълнението, могат да се разглеждат като изкуство в рамките на поп-арта.Първоначално са нямали нищо общо със себеизразяването, но днес, когато фразата „Старата школа” звучи стилно, тези обикновени татуировки могат да бъдат добра декорация. Традиционно направление в татуировките през 30-50-те години на ХХ век е Rose Tаtto с рисунки на лодки, котви, кораби, носещи морска символика или на пеперуди и лястовици – символи на надеждата на моряците за бързо и успешно завръщане у дома. Често те са преплетени с панделка или името на жена, която ги очаква.Новият стил се появява в началото на 80-те години на ХХ век и е свързан с развиващата се по това време рейв култура- ярка, цветна и триизмерна. За него са характерни изображения на анимационни персонажи или на герои от комикси, както и стилизации на рисунки от Стария стил. В рисунките от този стил присъстват мазни черни контури, татуировките изглеждат обемни и ефектни, благодарение на ярките цветни акценти и изобилието от сенки в модела.

Image:© shime / Fotolia

Келтският стил, който завладява света в края на ХХ век, е с необичайни орнаменти, изразяващи сложността на природата и съществуването.Келтските модели се състоят от безкрайни нишки,които символизират живота , умело преплетени възли, които се срещат с други теми , с които също умело се преплитат в спирали и примки.Първоначално този стил е включвал растителни мотиви – сложни цветя и листа, а по-късно и изображения на животни и птици.

Сред модерните стилове на татуиране е и Японският.Основните мотиви в него са свързани с древни предания и легенди , а героите са познатите самураи, митически дракони, шарани.Отличителна черта на този стил е неговата мащабност.Рисунките, в които могат да се срещнат религиозни теми, образи на национални герои, гейши и куртизанки, заемат големи части от тялото.

Освен традиционните татуировки, забравени или отново на мода, има изцяло нова насока, като стила на „биомеханиката”. Основната му идея включва сливане на човешкото тяло и механиката, на живото и неживото и показва, че въпреки дългата си история, татуирането е отворено към всичко ново.Чикаго стилът пък  се появява през средата на ХХ век и дълго време е бил отличителен белег на гангстерите в Латинска Америка, което обуславя основните мотиви в изображението.Считало се е, че за гангстера основните ценности са любовта към семейството, верността към бандата и религията.Затова в този стил обикновено присъстват изображения на Бог, на Исус Христос, на Дева Мария, на зли клоуни, красиви жени, както и лозунги и ругатни.Рисунките в Чикаго стил се отличават с тънки и остри ръбове, изобилие от преходи на сенки и с голям контраст.


Оставете своя коментар »