За аметиста и цитрин кварца


Image:© Anastasia / Fotolia

Аметистът е  скъпоценен камък, който често е наричан “кралско лилаво”. Красивият и богат цвят на кварцовия аметист го прави популярен скъпоценен камък за бижута. Повечето желани цветове от тази разновидност на кварца са резултат от насищане на лилаво или виолетово. Тези цветове могат понякога да клонят към синьо (подчертано от флуоресцентна лампа или дневна светлина) и в други случаи към червено (подсилено от лампа с нажежаема жичка).
Въпреки че повечето хора предпочитат по-тъмни, наситеното лилаво с проблясъци на червено на лампа с нажежаема жичка, определено има пазар и за бледи, пастелни лавандулови нюанси. Сравнително ниската му цена го прави атрактивен сред скъпоценните камъни.

Image:© alarsonphoto / Fotolia

Размерът често не е определящ фактор за аметиста. Грубият материал в широк диапазон от размери е лесно достъпен. Цитринът, близък роднина на аметиста, има далеч по-различен цвят. Хората са склонни да търсят светъл, чист жълт цитрин, макар че той може да варира от много бледо жълт до тъмнооранжев.
Заради визуалната си прилика с топаз, цитринът често е бил наричан “топаз кварц” или “Мадейра топаз,” но трябва да избягвате тези термини. Очевидно скъпоценният топаз е от съвсем различен вид на скъпоценните камъни. Цитрин може да се получи по естествен път в кварц, но по-често е резултат от термична обработка на аметист. Атомни железни примеси в кварца произвеждат жълтото.

Друга разновидност на кварца – аметрин – съчетава аметист и цитрин в един скъпоценен камък. В продължение на много години, хората са вярвали, че този двуцветен камък е резултат от някаква обработка. Но неотдавна се доказа, че е един напълно естествен скъпоценен камък, произведен в само едно известно място – Югоизточна Боливия, към границата с Бразилия. Аметрин има нарастваща популярност заради своята красота, наличността и размерите. Той е популярен при резбарите на скъпоценности , защото идва в по-големи размери и е много чист оптически.

Днес се използват в производството на бижута, естествени и синтетични аметисти. Естествени и синтетични аметисти изглежда много си приличат, макар синтетичния материал обикновено да има много правилна форма и възпроизводими цветове. Цветът на синтетичния материал, обикновено е доста богат и дълбок, естественият аметист може да има дълбок цвят, разбира се, но тези фини камъни са по-редки.
Изследователите на скъпоценни камъни са идентифицирали няколко начина за разграничаване на синтетични от естествени камъни, особено с микроскоп:

• включвания – синтетичният аметист често има малки включвания, известни като “галета” В естествения аметист включени кристали на друг минерал, като гьотит, хематит и лепидокроцит са често видими. Природния аметист, също може да има поредица от неправилни паралелни ивици, известни като “зебра ивици“.

• Двойственост – Аметистът може да покаже така наречената Бразилска законна двойственост, функция на растежа, която се появява като поредица от успоредни триъгълни линии, които помагат да се определи цветовото зониране. Тази функция може да се види, когато търсите кристалната ос на камъка.


Оставете своя коментар »