Женските хормони или как да бъдем здрави


Image:©auremar/Fotolia

Малко от жените знаят как да балансират своите хормони по естествен път. Но има едно просто решение , което ще им помогне за това. Хормоналният баланс е важен както по отношение на здравето , така и в усещането за щастие. Хормоналният дисбаланс може да се отрази драстично върху настроението на всяка жена, нейното тегло, външният й вид, върху сексуалното здраве и желание , може да предизвика състояние на тревожност.

Както и при други здравословни проблеми, хормоналния дисбаланс почти винаги може да бъде повлиян от прости средства, като например положителната промяна в начина ви на живот.

Хормонален дисбаланс – симптоми и причини.

Симптомите на хормоналния дисбаланс се проявяват основно в периода на половото съзряване , на месечния цикъл , по време на бременност и след раждане , при менопауза, които моменти са съществена част от живота на една жена.

Най-честите симптоми за дисбаланс на хормоните са:

Депресия;

Покачване на теглото;

Чувството на умора;

Тягостно настроение;

Отсъствие на полово влечение;

Мазна или суха кожа;

Проблеми със съня;

Нередовен месечен цикъл;

Поява на алергии;

Спиране растежа на косата;

Влечение към сладкото;

Поява на мигрена;

Безпокойство и раздразнителност;

Промяна температурата на тялото;

Инфекция на млечните жлези;

Появата на акне.

Както става ясно, всеки един дисбаланс на хормоните при жените , носи голяма вреда .

Основни причини за хормоналния дисбаланс са :

Лошото хранене: Здравословната храна осигурява на организма всички необходими съставки за естествено балансиране на хормоните .

Стрес и бъбречно заболяване: Стресът е основен фактор при хормоналния дисбаланс. Под негово влияние пък бъбреците не могат да произвеждат хормони , за да се справят със стреса , не могат да вършат своята работа.

Противозачатъчни хапчета и хормоно-заместителна терапия: При жените използващи хормонална заместителна терапия или противозачатъчни хапчета , хормоналният дисбаланс се проявява дори и след спиране на тяхната употреба.

Недостигът на желязо: Ако тялото не получава достатъчно желязо, ендокринната система е лишена от него , не може да произвежда необходимите хормони , което нарушава техния баланс.

Химикали, стимуланти и наркотици: Болкоуспокояващи вещества, стимуланти като кофеин, токсини и пестициди в храната , водата и въздуха могат да имитират естроген и да нарушат естествения хормонален баланс.

Бременност и период след раждането: При здравословни проблеми преди , по време и след раждането , нарушението на хормоналния баланс е своевременен сигнал за появилите се нередности в женския организъм.

Как да се балансират хормоните по естествен път?

Хормоналният дисбаланс подчинява жените през десетки години от техния живот.За да избегнете хормоналното робство и да възстановите баланса на хормоните по естествен път, можете да промените начина си хранене, като наблегнете на следните храни:

Природните продукти с високо съдържание на фибри ( зеленчуци, плодове, зеле, карфиол, пълнозърнести храни и фасул);

Хранителни зелени листни зеленчуци (зеле и спанак);

Растителни източници за изработването на хормона естроген(соя, грах, леща);

Плодове(ягода, червено грозде, цитруси);

Храни, богати на мастни киселини(зехтин, риба, ядки и пълнозърнести храни);

Качествени хранителни добавки, включващи витамин В;

Риби и птици.

За намаляване на естествения хормонален дисбаланс избягвайте следните храни:

Животински мазнини (червено месо и мазни млечни продукти);

Кофеин(кафе, кока-кола с кофеин и други “енергийни” напитки);

Въглехидрати (бяло брашно, бял ориз и бели макаронени изделия);

Алкохолни напитки и сладки храни.

За да подпомогнете естественото балансиране на хормоните,  правете редовно физически упражнения, спортувайте, разхождайте се. Научете се да контролирате стреса чрез медитация , дълбоко дишане или йога.Отделяйте достатъчно време за почивка и сън.

Бъдете здрави!

 

 


Оставете своя коментар »