В света на аромарерапията


Image:©Leonid & Anna Dedukh /Fotolia

Ароматерапията е едно от най-популярните направления на не традиционната медицина. С помощта на различни етерични масла може да се въздейства върху психологическото и физическото състояние на човека.Тяхното използване , обаче, трябва да става при спазването на следните задължителни правила:

Противопоказно е използването им от бременни жени , кърмещи майки и деца, при язви, високо кръвно и епилепсия.

Никога не използвайте неразредени етерични масла върху кожата. Концентратът трябва да бъде разреден с базово масло  /например зехтин/,  в съотношение 1-3 капки на 1 супена лъжица.

Преди употреба проверете дали имате поносимост  към даденото масло, като нанесете на вътрешната част на лакътя. Ако след 24 часа няма алергична реакция, можете да го ползвате.

Започнете използването на етерични масла в минимални дози.

При ароматерапия с лампа, първите две сесии не трябва да бъдат повече от 20 минути.

Да не се прилага масло от портокал, грейпфрут, лимон, мандарина и розмарин, ако веднага след това излизате на слънце, защото това ще доведе до поява на старчески петна, тъй като те са по-фототоксични.

Внимавайте при съчетаването на етеричните масла.

На всеки 3 седмици правете почивки от 1-2 седмици.

Етеричните масла да се съхраняват плътно затворени, на тъмно място, при температура не по-ниска от (-5) градуса и не по-висока от 30 градуса. Ако са разтворени с базови масла, да се съхраняват в хладилника.

Ароматните масла са широко използвани и в козметиката. Те могат да бъдат добавени към ваната, към кремове, маски и шампоани.При тяхната употреба имайте предвид и особеностите на вашата кожа. Ако е суха- масло от здравец, ако е мазна – цитрусови масла, ако имате кожен проблем, ползвайте масла от лимон, лавандула, чаено дърво.Две-три капки масло са достатъчни за вашата вана.

Основното предимство на етеричните масла е в техните антисептични, антибактериални и противовъзпалителни ефекти върху нашето тяло. Те се използват при лечение на редица болести, защитавайки от вирусни инфекции, стрес,  укрепвайки имунната система като естествени антибиотици.Ароматните масла забавят процеса на стареене на клетките, а оттам и на цялото тяло.

 

 


Оставете своя коментар »